Kako se nositi sa opadanjem kose nakon porođaja

Gusta kosa koja brzo raste simptom je trudnoće koji mnoge žene vole. Zato uživajte u svojim pramenovima dok još možete jer ćete u mjesecima nakon poroda možda doživjeti opadanje kose. Pročitajte više o ovoj pojavi i kako se nositi sa njom.

Ne paničarite! Gubitak kose nakon poroda je normalan.

To može biti alarmantno otkriće. Koristite svoju redovnu rutinu njege kose i uživate u trenucima njege, i odjednom na četki nalazite velike količine kose!

Ne paničarite – opadanje kose nakon poroda je normalno. Saznajte više o tome što uzrokuje opadanje kose nakon poroda, koliko dugo traje te o nekim lijekovima za opadanje kose koji će vam pomoći u liječenju.

Šta uzrokuje opadanje kose nakon porođaja?

Sva dlaka na našem tijelu raste u ciklusu koji može trajati od dvije do sedam godina. Aktivna ili rastuća faza naziva se anagen i određuje dužinu naše kose. Nakon nekog vremena, folikul dlake ulazi u prelaznu fazu (koja se naziva katagen) prije nego što uđe u fazu mirovanja (telogen). Dolazi do ispadanja (egzogeno) i proces počinje iznova.

Promjene vezane za nivo hormona prije, tokom i nakon trudnoće mogu uticati na rast kose. Potpuno je normalno osjetiti hormonsku neravnotežu nakon poroda, a jedan od simptoma hormonske neravnoteže je gubitak kose nakon poroda.

Medicinski izraz za gubitak kose nakon porođaja je telogen efluvium. Stanje, koje se naziva i postporođajna alopecija, relativno je često i pogađa između 40-50% žena u mjesecima nakon porođaja.

Gubitak kose nakon poroda nastaje nakon poroda zbog nagle promjene hormona u vašem tijelu, posebno promjene između progesterona i estrogena.

Kako hormoni utiču na rast vaše kose?

U trudnica, žena nakon porođaja i u menopauzi, estrogen je vodeći hormon koji utječe na rast vaše kose.

Tokom trudnoće vaše tijelo povećava količinu proizvedenog estrogena, što signalizira više folikula da uđu u fazu rasta nego fazu mirovanja ciklusa rasta kose. Za to vrijeme možda ćete primijetiti gušću kosu. Možda ćete primijetiti i da vam kosa tokom trudnoće raste znatno brže nego prije.

Nakon porođaja, nivo estrogena opada (vraća se na nivo prije trudnoće), zbog čega folikuli dlake ulaze u fazu mirovanja i raste manje dlaka. Nakon otprilike 100 dana u fazi mirovanja, kosa počinje opadati.

Osim promjena estrogena i progesterona u postporođajnom razdoblju, stres i prehrana utječu na razinu hormona, koji mogu utjecati i na rast kose.

Tiroiditis, uzrokovan upalom štitnjače, rezultira neravnotežom hormona štitnjače koja također može utjecati na rast vaše kose.

Kada počinje opadanje kose nakon porođaja?

Žene mogu početi osjećati gubitak kose nakon porođaja dva do četiri mjeseca nakon poroda. Gubitak kose koji doživite bit će različit za svaku ženu i nije uvijek u odnosu na kvalitetu ili količinu vaše kose tokom trudnoće. Međutim, vaš gubitak kose može izgledati ekstremniji ako imate dužu kosu ili ste imali dosta rasta kose tokom trudnoće.

Koliko dugo traje opadanje kose?

Sada kada znate kada i zašto počinje, možda se pitate “kada prestaje opadanje kose nakon poroda”?

Važno je zapamtiti da je gubitak kose nakon poroda samo privremen. Za mnoge žene, 4 mjeseca postpartalni gubitak kose je uobičajen i gubitak kose nakon porođaja može trajati nekoliko mjeseci. Normalan rast kose obično se vraća 6 mjeseci nakon poroda, ali neke žene mogu doživjeti gubitak kose nakon poroda i do godinu dana nakon poroda.

Razgovarajte sa svojim doktorom ako mislite da patite od ozbiljnog opadanja kose nakon poroda ili simptomi traju duže od godinu dana.

Kako spriječiti opadanje kose nakon poroda?

Možete spriječiti opadanje kose nakon poroda održavanjem zdravog tijela i načina života u sedmicama i mjesecima nakon poroda:

Pobrinite se da redovno i umjereno vježbate.

Konzumirajte zdravu prehranu bogatu hranjivim tvarima kako biste podržali svoje tijelo koje se mijenja i pomogli oporavku nakon poroda.

Uzimajte postporođajne vitaminsko -mineralne suplemente ako vam je doktor preporučio.

Kako zaustaviti opadanje kose nakon poroda?

Budući da je gubitak kose nakon poroda normalan rezultat promjene hormona, to nije nešto što možete odmah zaustaviti. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili posljedice gubitka kose nakon poroda i pomogli u poticanju zdravog rasta kose.

Evo šest stvari koje možete isprobati za liječenje opadanja kose nakon poroda:

Održavajte zdravu prehranu

Svi znamo da je održavanje zdrave prehrane važan faktor za optimalno zdravlje. Posebno za žene nakon poroda, zdrava prehrana može pomoći vašem ukupnom oporavku i spriječiti napredovanje opadanja kose.

Pobrinite se da vaša prehrana uključuje neophodnu ravnotežu vitamina i hranjivih tvari, koje se nalaze prvenstveno u povrću, žitaricama i svježem voću. Ne zaboravite piti puno vode tokom dana kako biste ostali hidrirani.

Uzimajte dodatke prehrani

Ako ste zabrinuti zbog opadanja kose nakon poroda, razgovarajte sa svojim doktorom o uzimanju dodataka vitamina ili minerala kako biste spriječili opadanje kose i pospješili ponovni rast kose.

Preporučuje se sljedeće:

  • Kompleks vitamina B i / ili biotin (B7)
  • Željezo
  • vitamin C
  • Vitamin E.
  • Cink

Ovi hranjivi sastojci možda su već prisutni u vašem planu oporavka nakon poroda, zato prije uzimanja bilo kakvih suplemenata svakako razgovarajte sa svojim doktorom.

Smanjite stres

Preduzimanje koraka za smanjenje nivoa stresa ima dodatnu korist jer pomaže u regulaciji hormonske neravnoteže.

Vježbajte različite tehnike opuštanja poput meditacije ili vježbi disanja. Odvojite vrijeme za redovne lagane ili umjerene vježbe, koje također mogu pomoći u smanjenju stresa. Zatražite od prijatelja i voljenih pomoć za brigu o bebi ili čak kućanske poslove ako se osjećate preopterećeno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave