Kako riješiti probleme sa dojenjem?

Više od 80% majki doji, ali do 12. mjeseca bebinog života taj broj pada na oko 30 posto. Iako je majčino mlijeko poznato po hranjivim sastojcima i antitijelima, sve više i više žena odlučuje se ne dojiti. To je lična odluka na koju utječe više faktora, uključujući ograničenja u prehrani, finansijske prepreke i nedostatak sredstava.

Evo sedam problema i rješenja povezanih s dojenjem:

Infekcije dojke: Infekciju često karakterizira kvržica ili bol u tkivu dojke.

Majke mogu osjetiti žućkasti iscjedak iz bradavica, kao i simptome slične gripi poput mučnine, povraćanja i bolova u tijelu. Dojke mogu biti i tople na dodir. Kako biste riješili ovaj problem, masirajte zaraženo područje i nosite široku, prozračnu odjeću. Bol bi se trebao povući nakon 48 sati, ako ne, obratite se doktoru za daljnje upute.

Ispucale ili bolne bradavice: Pri hranjenju, areola treba biti usmjerena prema stražnjem dijelu djetetovih usta, dalje od desni i jezika. Nepravilno pozicioniranje može dovesti do pucanja ili bolnih bradavica. Za liječenje, doktor može predložiti prilagođavanje položaja dojilje ili upotrebu topikalne kreme za ublažavanje bolova.

Oticanje dojki: Jednom kada proizvodnja mlijeka započne, normalno je da dojke postanu punije, teže i nježnije. Ipak, kada tkivo postane tvrdo i bolno, to se naziva oticanjem dojki. Ukoliko dođe do oticanja, nakupljanje mlijeka može uzrokovati crvenilo, pulsiranje i spljoštene bradavice. Preventivna mjera je često dojenje, između 8 i 12 puta dnevno. Majke bi trebale redovno dojiti kako bi praznile dojke ili izdajati mlijeko ručno ili uz pomoć pumpice. Također, stavljanje toplog ili hladnog obloga na dojku potaknut će protok krvi i smanjiti bol.

Problemi sa zasunom: Dijete se često može kačiti i puštati dojku ili se odupirati dojenju. Kada beba ne može dobiti mlijeko iz dojke, to može rezultirati malom težinom i značajnim padom proizvodnje mlijeka. Suzdržite se od nuđenja dude ili bočice dok ne uspostavite rutinu. Doktor vam može predložiti časove dojenja da bi se koristile bolje tehnike pozicioniranja.

Curenje mlijeka: Neusklađena rutina hranjenja može dovesti do neočekivanog curenja mlijeka. Do curenja dolazi kada se mlijeko oslobađa bez djetetove stimulacije. Da biste to spriječili, ne dopustite da između hranjenja prolazi previše vremena. Tokom perioda prilagođavanja, stavite jastučiće za dojenje u grudnjak kako bi upio vlagu i održavao odjeću suhom.

Slaba proizvodnja mlijeka: Većina mama proizvodi dovoljno majčinog mlijeka da hrani svoje dijete. Ipak, za neke količina može biti manja od normalne. Znakovi na koje morate paziti uključuju pojačano hranjenje, mekše ili ispuhane dojke i malo ili nimalo mlijeka tokom izdajanja. Slaba proizvodnja mlijeka povezana je s pušenjem, konzumacijom alkohola i uzimanjem lijekova (tj. oralnih kontraceptiva ili antihistaminika). Neke majke imaju i manje mliječnih kanala koji mogu inhibirati količinu mlijeka. Posavjetujte se s doktorom kako biste razgovarali o uzroku i vrstama liječenja.

Začepljeni mliječni kanali: Kada se mliječni kanal ne isprazni pravilno, može se upaliti i začepiti tečnošću. Da biste ih odčepili, postavite bebinu glavu prema tom području kako biste potaknuli sisanje. Često dojenje (svaka dva sata) može ublažiti pritisak začepljenog kanala. Također, obavezno masirajte to područje i nosite grudnjake koji vas ne stežu kako biste izbjegli stvaranje dodatnih začepljenja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave