Kako reći “ne” djetetu a da ono to čuje

 

Biti roditelj nije lako – na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u školi, a i ono što znamo većinom smo upili od svojih roditelja koje također nitko nije učio roditeljstvu. Stoga se često uhvatimo kako kažemo “ne” svom djetetu, a da ono to prečuje i nastavi raditi po svome. Evo nekoliko savjeta kako to promijeniti.

1. Ne govorite im “ne” prečesto

“Već sam ti sto puta rekla…” česta je rečenica kojom roditelji nešto žele pojasniti svojoj djeci. A upravo je u tome i problem: ako nešto ponovite sto puta, u svakoj situaciji, djeca to već toliko uđe u uho da to prestanu primjećivati. “Ne” koristite samo kad je to nužno – recimo, kad vidite da bi se dijete igralo oštrim predmetima ili kad vam se na prometnoj ulici istrgne iz ruke. Dijete će shvatiti da to “ne” uistinu znači “ne”, da ozbiljno mislite kad to kažete.

2. Odvratite im pozornost

Umjesto da im odgovarate s “ne” kad nešto žele ili rade nešto što ne bi smjeli, radije im preusmjerite pažnju na neku drugu aktivnost. I budite uporni, ne gubite strpljenje.

Ignorirajte loše ponašanje 

Znamo, nije lako odoljeti impulsu i zagalamiti kad vam dijete umjesto po papiru vodenim bojama “ukrasi” parket. Ali budite jači i pravite se da ne vidite što radi, već ga pohvalite kako je lijepo naslikalo cvijet na papiru. Ponudite mu novi papir da na njemu nacrta sunce za baku, psića za djeda, drvo za starijeg brata…

4. Pohvalite dobro ponašanje

Kad se naša djeca dobro ponašaju, to uglavnom uzimamo zdravo za gotovo i rijetko ih pohvalimo. Zaboravite tu lošu naviku i što češće hvalite dobro ponašanje svog djeteta. Ako se mirno igra sa svojim igračkama, pokažite mu da to vidite, pohvalite ga. Ako dijeli svoje igračke s braćom i sestrama, eto razloga za novu pohvalu. Na taj će način dijete sve više usvajati pozitivno ponašanje, a vi se nećete usredotočiti samo na loše stvari koje dijete radi.

Izvor: roditelj.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave