Kako pronaći vremena da se napokon pozabavite s tri hrpe veša (koje vas već neko vrijeme dozivaju)?

Ako je jedna stvar kod majki sigurna, a to je da posla po kući nikad ne manjka. Uvijek se mora počistiti nešto što se prosulo, dijete je gladno, veš se treba oprati.

Pranje, sušenje i slaganje veša sigurno je jedan od najmanje ‘voljenih’ zadataka za mame, zato što mu nikada nema kraja. Dok mama završi s vešom, već se pojavilanova hrpa. Ako mama dugo slaže veš, vjerovatno se iza nje nalazi još jedna hrpa koja tu sjedi i čeka da se opere.

Mame znaju da to moraju riješiti jer se može samo pogoršati, ali u većini je slučajeva teško pronaći vrijeme za to. Ako mama želi da to učini odjednom, vjerovatno neće imati dovoljno slobodnog vremena da to učini.

Mame također znaju kakav je osjećaj napokon leći u krevet i onda se sjetiti da su imale hrpu veša da operu, a to je sigurno jedan od najfrustrirajućih osjećaja. Imamo nekoliko savjeta kako da spriječite da se ovo desi ili da pronađete vremena ako se već desilo.

Pokušajmo spriječiti

Ako već imate tri hrpe za oprati, to ćete i uraditi, ali razmislite kako to možete ubuduće spriječiti.

Mame moraju naći način da se organizuju kod kuće. Trebate provesti neko vrijeme razmišljajući koliko u prosjeku veša opere u jednoj sedmici. Onda razmislite o tome i pokušajte otkriti ko kada ima neke aktivnosti ili kad imate slobodnog vremena dok ste kod kuće. To su periodi i dani kad se može upustiti u veš.

Ako znate da je danas dan veša, onda to postaje dio rutine i lako je zapamtiti. To je najbolji način da ne zapostavite veš i da se on ne nagomila.

Ako se već nakupio

Ako je već kasno da pravite raspored i veš se već nakupio, nekoliko stvari trebate uzeti u obzir.

Imate hrpu veša koja vas gleda ravno u oči, vrijeme je da pozovete trupe! Ako su dovoljno odrasla, zatražite pomoć od djece. To je posebno efikasno kod nekoliko mašina jer onda mogu raditi u ‘smjenama’ a mama će imati dovoljno vremena između veša da uradi nešto drugo.

Ako ste već stavili veš u mašinu, zamolite dijete da ga izvadi kad završi mašina. Možete postaviti odbrojavanje ili podsjetnik, i možete otići u prodavnicu da kupite namirnice. To će mami pomoći, ali i pomoći njenom mentalnom zdravlju i dobrostanju.

Uzmite ‘outsourcing’ u obzir

Mnogi zaborave da je ovo moguće, ali sad može biti vaše rješenje. Postoje kompanije koje će doći po vaš veš, oprati ga, osušiti i vratiti spremnog da se odloži na mjesto. Ovo možda nije rješenje za svakoga, ali je vrijedno istraživanja ako vam veš pravi veliki problem.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave