Kako prepoznati znake da je vaša beba gladna

Upravo ste sjeli da odmorite kad ste začuli glasno zavijanje s baby monitora. Poput tek rođene ptice u gnijezdu otvorenog kljuna, čini se da je vaše dijete stalno gladno! Ali kada je bebin plač zaista plač zbog gladi a kada to znači nešto drugo?

Šta je s drugim znakovima i znakovima kojima vaša beba pokušava reći kako je vrijeme za hranjenje? Kako znati da li se vaša beba pravilno hrani ili uzima dovoljno hrane? Opustite se. Vaša beba već zna kako da vam kaže šta joj treba. Uskoro ćete naučiti da razumijete šta govore! Evo kako ćete znati kada je vaša beba gladna i treba je hraniti.

Koji su uobičajeni znakovi da je beba gladna?

Dok vaša beba plače, ona je već vrlo gladna (i uznemirena). Plač je obično kasni znak gladi kod beba. Prije nego što zaplaču, bebe obično strpljivo signaliziraju da im je potrebna hrana s nekoliko vrsta znakova. Na vama je da naučite čitati uobičajene znakove gladi koje vam pokazuje vaša beba. Evo nekoliko ranih znakova gladi koje bi vaša beba mogla pokazati:

 • pojačana aktivnost i budnost (razmišljanje o hrani čini bebe uzbuđenim)
 • okretanje glave u stranu, kao da traže hranu
 • otvaranje i zatvaranje usta (poput ptičica koje čekaju majku u gnijezdu)
 • okretanje glave prema dojkama ili boci
 • pokreti sisanja ustima (čak i ako nemaju dudu)
 • sisanje prstiju, ruku ili odjeće
 • stezanje ruku u šake (postaju pomalo frustrirani i nestrpljivi!)
 • gledanje u vas i prate vas očima po sobi
 • uznemiren pogled koji kaže: “Kada jedemo?”

Glad će ih obično probuditi, čak i iz dubokog sna. Ako vam se čini da vam beba spava duže nego što bi trebalo, upotrijebite tablicu hranjenja ili vodič kako biste procijenili hrani li se dovoljno često za svoju dob.

Opće je pravilo za novorođenčad da ne smiju redovno spavati po 4 sata ili duže. Toliko spavati povremeno je u redu (pogotovo ako vam omogućava da se malo odmorite)! Međutim, ako vaša beba voli svoj san više od hranjenja, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome trebate li je lagano buditi kako bi se hranila.

Kako znati da se vaša beba dovoljno dobro hrani?

Može biti teško prepoznati da vaša beba uzima dovoljno mlijeka, pogotovo ako samo dojite. Ne brinite, vaša će beba brzo naučiti kako signalizirati da joj treba više mlijeka. Vjerovatno se nećete morati brinuti o mnogo čemu drugom osim o tome da svog mališana postavite u pravi položaj da bude spreman/spremna za dojenje kad god uočite znakove gladi.

Novorođenče će jesti često, obično svaka 2 do 3 sata, a ponekad i češće. Ovo govori vašem tijelu da stvori više mlijeka za vaše dijete.

Tokom prvih dana vaše bebe, raste i njihov stomačić. Zapravo, bebin želudac raste od veličine trešnje pri rođenju, do oraha do 3. dana, šljive za 1 sedmicu i velikog pilećeg jajeta za 1 mjesec. To znači da će vašu bebu i dalje trebati puno hraniti, ali sada će moći uzimati više mlijeka svaki put kad je dojite ili hranite. To može značiti da mogu duže vremena izdržati između hranjenja.

Pazite na bebu dok se hrani kako biste je vidjeli kako guta. Također, vjerovatno ćete moći čuti kako beba guta dok se hrani, ali ne bi smjela stvarati puno buke osim toga. (Zvukovi šuškanja ili cmakanja usana mogu ukazivati ​​na loš položaj.) Vaša beba će vas također obavijestiti kada se nahrani.

Bebe imaju nekoliko signala „nahranjeno“ i „još nisam gladan/gladna“. Ako želite znati je li vaša beba zadovoljna nakon hranjenja, pokazat će vam sljedeće:

 • puštanje ili odgurivanje dojke ili bočice
 • zatvaranje usta i manjak reakcije na ohrabrenje da ponovo sisaju
 • otvorene i opuštene ruke (umjesto stisnute)
 • opuštanje tijela
 • osvrtanje oko sebe i pokazivanje interesa za igru ​​ili druge stvari
 • izgledaju sretno pospano i spremno za povratak na spavanje

Redovni pregledi kod djetetovog pedijatra uključuju vaganje vašeg djeteta i njegovo uspoređivanje sa standardnom tablicom za težinu. Očekivani porast kilograma kada se beba pravilno hrani je oko 155 do 240 grama svake sedmice, tokom prva 4 mjeseca života.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave