Kako prepoznati početka poroda

Kako prepoznati početka poroda

Prva faza porođaja počinje kada tijelo daje određene znakove da je porod krenuo. Znakovima kao što su pucanje vodenjaka, blagi početak kontrakcija su simptomi da je porod krenuo.

Kad imate kontrakciju, maternica (maternica) se stegn, a zatim opusti. Možda ste imali kontrakcije tijekom trudnoće, posebno pred kraj. Tijekom trudnoće ta se bezbolna zatezanja nazivaju kontrakcijama ‘Braxton Hicks’. Kad imate redovite bolne kontrakcije koje se osjećaju jače i traju više od 30 sekundi, porođaj je možda počeo. Kako porođaj ide (uspostavlja se), vaše kontrakcije postaju sve duže, jače i češće. Tijekom kontrakcije mišići u maternici se skupljaju i bol se povećava. Ako stavite ruku na trbuh, možete osjetiti kako postaje sve teže. Kad se mišići opuste, bol nestaje i vaša će ruka osjetiti kako tvrdoća umanjuje. Kontrakcije guraju vašu bebu prema dolje i otvaraju vam cerviks (ulaz u maternicu) spreman za prolazak vaše bebe.

Babica ili liječnik vjerojatno će vam savjetovati da ostanete kod kuće dok se ne pojave kontrakcije. Kad vam kontrakcije dolaze svakih 5 minuta, vrijeme je da odete u bolnicu.

Možda vas bole bol u leđima ili bolan, težak osjećaj koji neke žene osjećaju mjesečno. Isto tako,   neposredno prije početka porođaja ili u ranom porođajnom periodu može doći do pucanja čep koji se nalazi u vratu materice i koji se uklanja i možete ga propustiti iz rodnice. Tom prilikom se javlja mala količina ljepljive, ružičaste sluzi nalik želeu. Može doći u jednoj mrlji ili u nekoliko dijelova. Ružičaste je boje jer je obojena krvlju i normalno je izgubiti malu količinu krvi pomiješane sa sluzi. Ako gubite više krvi, to može biti znak da nešto nije u redu, zato odmah nazovite svoju bolnicu ili primalju.

Važno je napomenuti da svaki porođaj ne započinje na jednak način. Navedene promjene katkad ne moraju biti tako jasne i zamjetne. 

Pucanje vodenjaka ili pojava sukrvice svakako su pravi znakovi da je vrijeme da se krene prema porodilištu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave