Kako pravilno obući bebu za spavanje a da joj ne bude vruće?

Bebe se mogu brzo pregrijati ako zaspu noseći kape, pa je jako važno da bebina glava ostane nepokrivena tokom sna. Ruke i stopala vaše bebe mogu biti hladni, ali to nije dobar pokazatelj temperature. Koliko je vruće vašoj bebi možete saznati  pipajući bebina leđa ili trbuščić.

Ako mislite da je bebina soba previše topla, možete koristiti podni ili stropni ventilator kako biste održali ugodnu temperaturu u prostoriji. Najsigurnije mjesto za priključni podni ventilator nalazi se na suprotnoj strani sobe, dalje od vaše bebe.

Ako je djetetovoj sobi jako hladno, možete grijačem zagrijati sobu na ugodniju temperaturu. Vrata držite blago otvorena, kako se bebina soba ne bi pregrijala. Nikada nemojte koristiti električne deke ili boce s toplom vodom za zagrijavanje vaše bebe tokom hladnijeg vremena.

Omotavanje beba

Omotavanje pomaže bebama da se prilagode spavanju, kao i da ostanu u sigurnom položaju za spavanje na leđima. Ako odlučite omotati svoju bebu, upotrijebite lagane pamučne ili muslinske obloge. Pazite da oblog ne ide iznad bebinih ramena i ne prekriva djetetovu glavu, uši ili bradu. Previsoki oblozi mogu ometati disanje vaše bebe i uzrokovati pregrijavanje.

Vreće za spavanje za bebe

Vreća za spavanje ispravne veličine najbolji je način da ne otkrijete glavu i lice svoje bebe.

Neke vreće za spavanje imaju ocjenu TOG (ukupna toplinska ocjena). To vam može pomoći da odlučite koju vreću za spavanje ćete koristiti na različitim temperaturama. No, imajte na umu da je ocjena TOG -a samo vodič. To nije sigurnosni standard. Provjerite je li nemoguće da vaša beba sklizne u torbu i potpuno se pokrije. Red Nose preporučuje da koristite vreću za spavanje koja ima ugrađen vrat i rupe za ruke, ali nema kapuljaču.

Deke za krevet

Ako vaša beba koristi deke za krevet, dobro je odjenuti bebu u dovoljno odjeće za toplinu s tankim laganim pokrivačem. Na ovaj način, ako vaša beba tijekom noći izmiče ispod deke, djetetu neće biti hladno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave