Kako povećati šanse za trudnoću

Važno je da pripremite svoje tijelo i prilagodite način života kako biste povećali šanse za začeće. Evo nekoliko savjeta koji zaista mogu utjecati na vašu plodnost.

Voda

Kada pokušavate zatrudnjeti, vrlo je važno piti puno vode (oko 8-10 čaša dnevno). Ovo pomaže bubrezima da izbace otpadne tvari iz tijela i povećava plodnu kvalitetu cervikalne tekućine.

Izbjegavajte alkohol

Dobra je ideja izbjegavati ili strogo ograničiti unos alkohola jer to smanjuje plodnost. Savjetujemo da u potpunosti izbjegavate alkohol ako pokušavate zatrudnjeti ili tokom trudnoće.

Kofein

Smatra se da kofein ograničava rast djeteta u razvoju sužavanjem krvnih žila i smanjenjem protoka krvi u maternici. Trenutni savjet je ograničiti unos kofeina na ispod 300 mg dnevno, što odgovara 4 šoljice instant kafe, 3 šoljice domaće kafe ili 6 šoljica čaja.

Pušenje

Žene imaju 40% manje šanse da zatrudne ako puše, navodi se u izvještaju koji je objavilo Britansko medicinsko udruženje (BMA). Pušenje smanjuje broj spermatozoida i povećava abnormalnosti sperme kod muškaraca. Pitajte svog doktora opće prakse ili medicinsku sestru za pomoć u prestanku pušenja.

Vježbajte

Žene koje redovno vježbaju rjeđe će osjetiti neugodne nuspojave trudnoće (bolovi u leđima, debljanje, natečeni zglobovi itd.), i vjerovatnije će se osjećati dobro zbog promjena na tijelu. Žene zdravog tijela vjerovatno će se i bolje nositi s rođenjem djeteta. Ipak pronađite ravnotežu jer prevelike količine vježbanja mogu dovesti do problema s plodnošću kao što su neredovni menstruacijski ciklusi i anovulatorni ciklusi (ciklusi u kojima ovulacija ne dolazi).

Manje stresa

Toliko je ljudi koji se pretjerano brinu kako zatrudnjeti i nakon što se oslobode tog stresa, njihovo tijelo reaguje na mir stvarajući novi život. Zato pokušajte ne brinuti i uživajte u pokušajima začeća.

Suplementi

Uzimanje suplemenata posebno formulisanih za začeće pružit će vam 400mcg folne kiseline i drugih hranjivih sastojaka kao što su l-arginin, vitamin D i vitamin B12 koji pomažu u održavanju prehrambenih potreba žena koje pokušavaju zatrudnjeti.

Spolno prenosive bolesti

Uvjerite se da ste pravilno pregledani na spolno prenosive bolesti. Upalna bolest zdjelice česta je među ženama, a uzrok broj jedan je neliječena spolno prenosiva bolest.

Lijekovi

Ako uzimate lijekove na recept ili bez recepta, pitajte svog doktora da li je sigurno nastaviti ih uzimati nakon što pokušate zatrudnjeti. Suprotno čestom mišljenju, uzimanje kontracepcijskih pilula, antibiotika ili analgetika ne bi trebalo utjecati na tačnost testa na trudnoću.

Pilula

Ako dugo koristite kontracepcijske pilule, možda imate manjak vitamina i minerala, posebno vitamina B skupine.

Kalendar

Vodite menstrualni kalendar i zabilježite datum početka menstruacije, broj dana koliko traje i sve što bi vaš doktor ili babica možda htjeli znati.

Dijeta

Ne držite restriktivne dijete. One utječu na ovulaciju i posljedično na plodnost.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave