Kako potaknuti dojenje? 

Dojenje je vještina koju vaša beba i vi morate učiti zajedno, i za koju je potrebno malo vremena da se naviknete.

Postoji nekoliko položaja u kojima možete dojiti. Isprobajte različite položaje da otkrijete šta je najbolje za vas. Evo na šta trebate obratiti pažnju:

  • Je li vam ugodno? To je vrlo bitno ako ćete dojiti. Koristite jastuke ako vam je potrebno. Vaše ruke i ramena trebaju biti opušteni. 
  • Jesu li tijelo i glava bebe u ravnoj liniji? Bebama je teško gutati ako glava i vrat nisu u slobodnom položaju. 
  • Držite li bebu blizu sebe, prema dojkama? Držite im vrat, ramena i leđa tako da se mogu nageti prema nazad i lako gutati. 
  • Uvijek približite bebu sebi i pustite da se sama uhvati. Izbjegavajte se naginjati prema bebi, jer će se beba teško uhvatiti. 
  • Beba bi trebala što šire otvoriti usta. Primaknite bebu tako da njen nosić bude u ravni s vašom bradavicom, to će ih potaknuti da širom otvori usta i tako se bolje uhvati. 

Kako pomoći bebi da se uhvati za dojku?

Pratite sljedeće korake:

  1. Držite bebu blizu, njenim nosom u ravni s bradavicom. 
  2. Pustite bebu da malo odmakne glavu tako da gornja usnica dodirne bradavicu. Tada bi beba trebala širom otvoriti usta. 
  3. Kad su bebina usta širom otvorena, njihova brada bi trebala dirati prvo vašu dojku, dok je glava zabačena tako da njen jezik što više doseže dojku. 
  4. Bebina brada treba dirati dojku, nos mora biti oslobođen a usta širom otvorena. Kad se uhvati, trebali biste vidjeti mnogo više bradavice iznad gornje usne bebe. Bebini obrazi trebaju izgledati puni i zaobljeni dok doji. 

Da bi potakle i uspostavile laktaciju majke mogu da koriste Lactil. Lactil® je dodatak ishrani koji sadrži suhe ekstrakte sjemena anisa i ploda komorača koji doprinose produkciji majčinog mlijeka tokom perioda laktacije. Također, doprinose i normalnim funkcijama digestije hrane. Stimuliše laktaciju, doprinosi produkciji majčinog mlijeka tokom perioda laktacije, podstiče bebu da sisa. Daje prijatan okus majčinom mlijeku. Pomaže bebi da lakše vari, smanjuje nadutost i stvaranje gasova.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave