Kako pomoći djetetu da prebrodi sezonske alergije?

Djeca mogu patiti od sezonskih alergija i potrebno im je olakšanje od simptoma jednako kao i odraslima. Simptomi peludne groznice slični su prehladi, ali trebali biste biti u mogućnosti isključiti prehladu na temelju učestalosti i nedostatka groznice. Simptomi alergije će trajati sedmicama za razliku od nekoliko dana.

Ljudi koji su alergični na spore plijesni ili pelud tretiraju čestice (alergene) kao napadače i ispuštaju hemikalije, uključujući histamin, u krvotok kako bi se odbranile od njih. To je ono zbog čega tijelo reaguje i osjećate mučninu. Evo nekih uobičajenih simptoma alergije na koje morate paziti i kojih morate biti svjesni:

  • Svrab/suzenje očiju
  • Curenje iz nosa
  • Svrab, grebanje grla
  • Kihanje
  • Kašalj

Dijagnozu peludne groznice je prilično lako dobiti i trebali biste primijetiti ima li vaše dijete ove alergije. Sezonske alergije nisu zabavne i godišnji su podsjetnik da je proljeće tu. Ako imate alergije, znate koliko je to dosadno i znate s čime se vaša djeca nose. Djeca sa sezonskim alergijama mogu pronaći olakšanje uz dodatnu njegu. Evo nekoliko načina kako pomoći svom djetetu da pronađe olakšanje od sezonskih alergija.

Pažljivo planirajte dane na otvorenom

Djeca sa sezonskim alergijama moraju pronaći olakšanje presvlačenjem ili uzimanjem lijekova.

Naravno, djeca se moraju igrati vani i trebala bi što je više moguće. Ako imaju sezonske alergije, to će vrijeme možda trebati smanjiti. Nivoi peludi i alergije prate se u svakoj aplikaciji za vrijeme, pa ih preuzmite i svakodnevno provjeravajte kako biste vidjeli nivoe u vašem području. Odatle procijenite treba li vaše dijete izaći vani ili ne. Kada vaše područje ima visok nivo alergena, isplanirajte neke aktivnosti u zatvorenom prostoru i potpuno izbjegavajte da se alergeni raznose vani. Pelud, plijesan i korov su ono na što treba paziti, i što treba izbjegavati.

Držite prozore zatvorenima

Počeci proljeća i toplijeg vremena početak su polena, trave i drugih alergena. Nakon hladne zime, možda ćete htjeti otvoriti prozore i pustiti svježi zrak unutra. Ipak, možda ćete ponovno razmisliti o tome ako je polenska groznica zabrinjavajuća. Ako vaše dijete pati od sezonskih alergija, možda će mu olakšati zatvaranje prozora. Ovo će spriječiti da pelud i alergeni uđu u vaš dom. Ako možete, upotrijebite klima uređaj umjesto svježeg zraka.

Presvucite ih kad dođete kući

Kad vaša djeca stignu kući iz škole ili se igraju vani, neka operu ruke i lice i presvuku se. To će spriječiti da svi alergeni koji su s njima ušli uklone s njih prije nego što počnu padati po namještaju. Cijela porodica bi se također mogla presvući i oprati kad dođe kući kako bi se uvjerila da ni oni ne nose alergene u kuću. Oni su mikroskopski i ne sumnjajte u njihovu moć da se vežu za vas. Također je dobra ideja da se vaša djeca okupaju prije spavanja, a predmete poput cipela i ruksaka, držite van svojih spavaćih soba. Neka to bude zona bez alergija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave