Kako pomoći djeci da poprave svoj rukopis?

Svaki roditelj želi da je njego dijete uspješno u školi, da dobro uče, imaju dobre ocjene i fokusiraju se na to putovanje koje će im pomoći kasnije u životu. Iako djeca u školi uče mnogo, jedan od temelja uspjeha je lijepo pisanje.

Pisanje je jedna od prvih vještina koju djeca uče u školi, i dok su neka dobra, drugoj djeci treba više vremena i prakse. Sva djeca uče i razvijaju se svojim tempom, ali ako mu želite pomoći imamo nekoliko savjeta za vas.

Također imajte na umu da ovi savjeti nisu nužno od pomoći za svu djecu, te ako ne primijetite napredak trebate se posavjetovati s učiteljem, nastavnikom.

Učinite pisanje zabavnim

Ako želite da djeca išta nauče, morate učenje učiniti zabavnim. Ako učenje učinite zabavnim ohrabrujete djecu da to rade. Dajte djetetu olovke u bojama i neki zabavni papir. To će ih potaći da počnu pisati.

Fina motorika

Učenje pisanja uključuje finu motorikua, a moguće je i da u tome leži problem ako dijete ne piše lijepo (za svoje godine). Radite s djetetom i na motornim vještinama. Dajte im nešto da sijeku, šiju ili sortiraju predmete. To će ojačati njihove male mišiće. Vježbajte i držanje olovke, jer bi i to mogao biti problem ako dijete nije savladalo pravilno držanje.

Korigovanje linije

Lijepo pisanje uključuje više od samog pisanja slova, moraju se fokusirati i pisati po liniji papira. Ako se vaše dijete muči s tim, možda trebate malo podići liniju. Nalijepite bijelog ljepila preko linije. Kad se osuši linija će biti „podignuta“, a djetetu će biti lakše pisati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave