Kako pomoći bebama kod grčeva?

Grčevi u stomaku čest su problem kod beba, i dešava se kod barem 20% beba u prvih nekoliko dana do sedmica nakon rođenja.

Ako je dijete nervozno u regularnim intervalima u jednom danu ili sedmici, vjerovatno imaju grčeve u stomaku. Ti grčevi mogu biti neugodni za bebu i remetiti njen san. 

Šta ih uzrokuje?

Grčevi u stomaku često su rezultat kolika, konstipacije, gastroenteritisa, gasova ili začepljenja crijeva, refluksa i alergije na laktozu. Drugi mogući uzroci su dijareja i mučnina zbog abdominalnog bola poput infekcije ili alergije. Pored toga, grčevi se mogu javiti zbog virusnih infekcija u stomaku koje obično nestanu za kratko vrijeme ili u roku nekoliko dana.

Kako pomoći bebi kad ima grčeve u stomaku? 

Iako nisu štetni, mogu biti neugodni za bebu. 

Prvi korak 

  • Pratite neophodne informacije ako se beba čini nervoznom (kao kada bol počinje, koliko traje, da li se javlja iznenadno ili se odjednom pojačava)
  • Pokušajte primijetiti da li ikakav faktor utječe na pokretanje bola poput konzumiranje određene hrane ili konstipacija
  • Ponavljajuće epizode bola zajedno s drugim simptomima poput groznica i povraćanja razlog su za brigu 

Drugi korak 

  • Umotajte bebu u topli peškir, pripremite im toplu kupku ili na njen stomak stavite toplu bocu 
  • Nježno joj masirajte stomak što bi trebalo pomoći kod otpuštanja gasova; ali pokušajte i neke tehnike za podrigivanje nakon jela

Obično ovi bolovi traju sat do dva sata ali ako primijetite da se simptomi ili bol pogoršavaju i traju nekoliko dana, onda otiđite u doktora. 

Za umirenje grčeva kod beba preporučuje se Babytol COLI koji pored umirenje grčeva kod beba, obnavljaju crijevnu floru i pomažu u razvoju digestivnog trakta

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave