Kako planirati trudnoću?

Nikad nije rano početi s planiranjem. 

Dobro zdravlje prije začeća povećava šansu zdrave bebe. Nekim je majkama za pripremanje tijela potrebno samo nekoliko mjeseci, za druge je potrebno duže.

Napravite plan i krenite u akciju 

Bez obzira da li ste ih zapisali, vjerovatno ste razmišljali o tome da li želite imati djecu ili ne, i kako doći do ostvarenja tih želja. 

Otiđite u doktora

Prije začeća, popričajte s vašim doktorom o zdravlju prije začeća. Doktor će s vama porazgovarati o historiji vašeg zdravlje i vaših bolesti, te bilo kojem medicinskom stanju koje trenutno imate i koji bi mogao utjecati na trudnoći. Popričajte i o prethodnim problemima s trudnoćom, te lijekovima koje imate i vakcinama koje su vam neophodne. 

Medicinska stanja

Ako trenutno imate neka stanja, trebaju biti pod kontrolom i liječiti se. Neka od tih stanja uključuju: STD, dijabetes, bolest štitne žlijezde, visok krvni pritisak i druge hronične bolesti. 

Životni stil i ponašanje 

Popričajte s doktorom i recite mu ako pušite, pijete alkohol ili uzimate određene tablete, živite u stresnom ili nasilnom okruženju, živite ili radite s otrovnim supstancama. 

Lijekovi 

Gotovo svaka trudnica doći će do tačke kad će trebati donijeti odluku o lijekovima prije i poslije trudnoće. O prestanku uzimanja nekih lijekova popričajte obavezno s doktorom, te spomenite lijekove koje uzimate (bez ili sa receptom), biljne ili dijetalne suplemente, vitamine. 

Novalac prenatalne kapsule u samo jednoj kapsuli udružuju najvažnije hranljive tvari koje su ti potrebne pri planiranju trudnoće te tokom trudnoće i dojenja. Jedine na tržištu sadrže aktivnu folnu kiselinu Quatrefolic®, željezo Lipofer® i omega-3 masnu kiselinu DHA.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave