Kako olakšati porod?

Pravilno disanje tokom poroda ublažava bolo, smanjuje psihičku napetos, te osigurava opskrbu djeteta kisikom.

 

Piše: Merima Crnomerović; Bachelor primaljstva

 

Ono što bi sve trudnice posebno one u poodmakloj trudnoći kada već brzo očekuju svoj porod trebale znati jeste kako same sebi mogu olakšati period trudova, a samim tim da i njihov porod prođe što bezbolnije. Neke od važnijih stvari koje im mogu u tome pomoći jesu pravilno disanje te kretanje i položaj pri porodu.

Tehnike disanja i opuštanja za vrijeme poroda

Tehnike disanja i opuštanja provode se u rađaoni bez obzira je li riječ o terminskom ili prijevremenom porodu. Pravilno disanje ublažava bol, smanjuje psihičku napetost, te osigurava opskrbu djeteta kisikom. Tijekom poroda najvažnije je disati bez obzira koja tehnika se upotrebljava, jer žene često zbog velike boli i napora zaborave disati što pridonosi povećanju bolova i uskraćivanju kisika djetetu.

U početku kada  su kontrakcije još uvijek rijetke i slabe rodilja treba da primijeni duboko i usporeno disanje. Takav način disanja osigurava mišiću maternice najpravilniji priljev kisika i odmara rodilju.

Duboko trbušno disanje može se koristiti u stojećem položaju, ali i u ležećem položaju na boku. Udiše se zrak na usta i opušta trbuh, potom se izdiše zrak na usta uz uvlačenje trbuha prema kičmi . Prilikom izdisaja može se izgovarati slovo Sili Š kako bi se produžio izdisaj. Također ono što je važno jeste da izdisaj treba trajati barem dvostruko duže od udisaja.

Tijekom intezivnih kontrakcija provodi se tehnika disanja „dahtanje“ . Udiše se zrak na nos i potom se izdiše i udiše na usta kratko, plitko i brzo poput dahtanja. Kod zasićenja ponovno se uz prethodno puštanje zraka, uzima zrak na nos i nastavlja disanje tijekom trajanja truda.

U trenutku kada se prednjačeća čest spusti u rodnicu i vrši pritisak na rektum i mišiće dna zdjelice često se javi nagon za tiskanje iako još uvijek nije vrijeme za izgon. Tada se dahtanje prekida i snažno se zrak kroz usta ispušta uz izdisaj. Razlog tome jeste da se smanji nagon za još uvijek nepotrebnim tiskanjem. Kada nagon prođe rodilja odmah nastavlja s dahtanjem do sljedećeg pritiska u istom trudu.

Važno je napomenuti da tijekom svake pauze između trudova rodilja treba disati normalno i tako opustiti mišiće u tijelu. Može i zaspati ili jednostavno misliti na nešto što je opušta. Iako je riječ o samo nekoliko minuta ovaj odmor je jako koristan kako za rodilju tako i za dijete.

Položaj i kretanje tijekom prvog porođajnog doba

Rodilja se treba ohrabriti na kretanje i zauzimanje položaja koji joj najbolje odgovara,tj. ne treba joj  ograničavati slobodu kretanja. Ležanje na leđima  je najgori mogući položaj u kojem rodilja prolazi kroz trudove, jer je područje zdjelice suženo 30%. Tijekom prvog porođajnog doba ovakav položaj može negativno utjecati na protok krvi u maternici, jer teška maternica može prouzrokovati kompresiju aorte i vene cavae, što dovodi do smanjenja protoka krvi koji može ugroziti stanje fetusa. Ovaj položaj  dovodi do pasivnosti i bespomoćnosti. S druge strane stajanje ili ležanje na boku povezani su s većim intezitetom i većom djelotvornosti trudova. Položaj na lijevom boku je prirodan položaj. Rodilja leži na lijevom boku više prema desnom rubu postelje. Lijeva noga je ispružena ili malo savijena u kuku i koljenu. Položaj je ugodan, a primalje ga cijene jer je spolovilo lahko dostupno i pregledno.

Pokretljivost zdjelice je najveća u visećoj poziciji. Kontrakcije maternice su češće, jače i redovnije. Trudovi se bolje podnesu kada rodilja mijenja položaj onako kako njoj odgovara. Muskulatura međice se bolje rasteže i opušta. Rodilja je aktivnija, sposobnija i ima kontrolu nad svojim tijelom. Bolje je disanje i dotok kisika, a time je spriječen i pad krvnog tlaka. Često rodiljama porodnu bol olakšava gimnastička lopta. Ona potpomaže mobilnost zdjelice, udobnija je od ležanja na krevetu i rodilja može  zauzeti položaj koji joj je najudobniji.

I na kraju ono što je jako bitno jeste da rodilja uspostavi povjerljiv i dobar kontakt sa osobom koja joj pomaže pri porodu. Potpora i sama misao da je uz nju osoba od povjerenja i znanja čini da se ona osjeća ugodnije i da postigne maksimalan napredak u porodu.  Kontinuirana potpora tijekom poroda povećava vjerovatnost spontanog vaginalnog poroda, povećava se osjećaj kontrole i sposobnosti, kraće je trajanje poroda, a i smanjuje se potreba za različitim intervencijama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave