Kako olakšati mučninu u trudnoći

Žene koje i inače pate od želučanih tegoba, bolesti putovanja ili su za vrijeme korištenja kontracepcijskih pilula imale problema s mučninama, vjerovatno će i u trudnoći iskusiti iste simptome. 

Autor: dr. Selma Salihović Malko, Dom zdravlja Mostar

Nelagoda u želucu, intenzivne reakcije na mirise, mučnine i povraćanja neugodni su, ali često i prvi znaci da je tijelo u drugom stanju. Neke trudnice nikada neće osjetiti ove simptome, dok će druge svakodnevno voditi borbu s želučanim tegobama. Važno je znati da su i jedna i druga situacija sasvim prirodne i bezopasne za dijete. Ukoliko nije riječ o ozbiljnijem poremećaju poput trudničke hipertenzije žene mogu odahnuti i pobrinuti se da što bezbolnije izguraju kritične “mučne” sedmice. Jutarnje mučnine u trudnoći, znaju se provlačiti kroz cijeli dan, naročito nakon jela ili izlaganja intenzivnim mirisima. Mučnine se u ranom stadiju trudnoće najčešće javljaju oko 5. sedmice trudnoće, a vrhunac dosežu između 10. i 14. sedmice nakon čega se obično smanjuju ili sasvim nestanu. Iako mučnine i povraćanja uglavnom pogađaju trudnice u početnim mjesecima, nije neobično da se vrate u posljednjem tromjesečju i to u jednakom intenzitetu. 

Šta uzrokuje mučnine u trudnoći?

Smatra se kako je mučnina nasljedna, a njezina se pojava pripisuje divljanju trudničkog hormona hCG-a (humani korionski gonadotropin). Iako ne postoje konkretni dokazi da je upravo trudnički hormon odgovoran za mučninu i povraćanje, stručnjaci povezuju njegov nagli porast u početku trudnoće s osjećajem jake mučnine. Veliki porast hormona estrogena za vrijeme trudnoće također uzrokuje nelagodu, posebno u kombinaciji s trudničkim hormonom. Žene koje i inače pate od želučanih tegoba, bolesti putovanja ili su za vrijeme korištenja kontracepcijskih pilula imale problema s mučninama, vjerovatno će i u trudnoći iskusiti iste simptome. Ovo je jedno od mogućih objašnjenja zašto se javljaju mučnine u trudnoći, no   moguće je i da je nagli rast hormona nepovezan sa mučninama, da se jednostavno te dvije pojave javljaju istovremeno. Ukoliko imate jutarnje mučnine, Vaš ljekar ili patronažna sestra će Vam prvo preporučiti brojne promjene ishrane i dnevnih aktivnosti koji Vam mogu pomoći da smanjite simptome, kao na primjer: 

– više odmora u toku dana jer umor može izazvati jutarnje mučnine;

– jesti manju količinu obroka, prehranu obagatiti proteinima, te pokušati jesti sporije;

– tekućinu piti između obroka, ne uz obrok;

– početi piti izotonične napitke bogate elektrolitima, natrijem i glukozom;

– izbjegavati zagušljive prostorije, korištenje intenzivnih parfema kao i brze vožnje automobilom;

Utiču li mučnine u trudnoći na razvoj djeteta?

Za razvoj djeteta važno je da je majka zdrava. Blago i umjereno povraćanje ne može naškoditi vašoj bebi. Mučnine se obično javljaju tokom prvog tromjesečja, a čak i ako buduća mama ne dobiva na tjelesnoj masi tokom tog razdoblja, mučnine ne predstavljaju problem ako se unosi dovoljno tekućine. Nakon 12. sedmice (najkasnije 16.) apetit se vraća i trudnice su spremne za uživanje u trudnoći.

Kada se trebate posavjetovati sa ljekarom? 

– ako imate sljedeće simptome kontaktirajte odmah Vašeg ljekara:

-veoma taman urin ili ukoliko ne mokrite više od 8h; 

-ne možete zadržati hranu i vodu 24 sata;

-osjećate veliki umor, slabost, omaglicu ili gubite svijest prilikom ustajanja;

-imate bol u stomaku;

-imate visoku temperaturu (iznad 38˚C);

-povraćate krv;

Kod teških povraćanja koja se nisu poboljšala nakon promjene ishrane i životnog stila, Vaš ljekar ili sestra Vam mogu preporučiti neki od lijekova za kratkotrajnu primjenu i koji su sigurni za primjenu u trudnoći. Ova vrsta lijekova se nazivaju antiemetici, najčešće imaju neželjena djelovanja kao npr. grčevi mišića. Osim uobičajenih antiemetika u trudnoći, često se koristi korijen đumbira, tradicionalni lijek za jutarnje mučnine, a njegovu su efikasnost i sigurnost dokazala i savremena medicinska istraživanja, kao i iskustva brojnih trudnica. Do danas nije bilo izvještaja o negativnim odnosno neželjenim djelovanjima primjene đumbira u trudnoći. S obzirom da okus đumbira može biti neugodan, preporučuje se oralno uzimanje ekstrakta korijena đumbira u formi obloženih tableta. 

Na tržištu Bosne i Hercegovine imamo farmaceutski oblik đumbira pod nazivom Antimetil, 30 obloženih tableta, poznatog belgijskog proizvođača biljnih preparata Tilman. Antimetil tablete su sitne i lagane za gutanje: svaka tableta sadrži 50 mg standardizovanog suhog ekstrakta đumbira, što je jednako količini od 500 mg đumbira u prahu. Ovaj preparat je registrovan kao dodatak prehrani te ga u apotekama možete kupiti bez recepta. 33 klinička ispitivanja u koja su bile uključene trudnice, su pokazala da je 1 gram đumbira u prahu dnevno efikasan već od prvog mjeseca trudnoće, te da između đumbira i placeba ne postoji razlika u pojavi neželjenih dejstava koji bi uticali na tok i ishod trudnoće (abortus, neonatalna smrt, kongenitalne anomalije…).1-3 Upotreba đumbira za smanjenje mučnine u trudnoći ima podršku međunarodno priznatih udruženja i institucija: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)4, Američko udruženje ginekologa i akušera (ACOG)5, Američko udruženje porodičnih ljekara (AAFP)6, Nacionalni zdravstveni institut Velike Britanije (NHS)7, Institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije (NICE).8 Doza Antimetil-a koja se preporučuje za trudnice jeste 1-2 tablete dnevno, što odgovara 1 gramu đumbira dnevno.9 Liječenje jutarnjih mučnina Antimetil-om može trajati i više dana, s tim da je potebno praviti pauzu uzimanja tableta nakon 3-5 dana. Prednosti Antimetil-a u odnosu na klasične antiemetike jeste prirodni sastav, pogodan je za primjenu od prvog mjeseca trudnoće i ne izaziva neželjena dejstva kao što su pospanost ili poremećaj motorike. 

 I savjet na kraju jeste da se odmarate, jedete zdravo i uživate u svojoj trudnoći. 

 Reference: 

1.Borelli, Revue systématique, «Obstetrics and Gynecology», 2005 

2.Ding, Revue systématique, «Women birth», 2013 

3.Viljoen, Revue systématique, «Nutrition journal», 2014 

4.WHO Regional Office for Europe’s Health Evidence Network. What is the effectiveness of Antenatal care? December 2005. 

5.The American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin. Clinical Management Guidelines for Obstetricians-Gynecologists; No. 52, April 2004. 

6.American Academy of Family Physicians. Ginger: An Overview.2007; 75: 1689 – 1691. www. aafp.org/afp.

7.NHS. Nausea and morning sickness. 2015. http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/morning-sickness-nausea.aspx 8 

8.NICE.Antenatal care. NICE guidelines CG 62. Marec 2008. http://www.nice.org.uk/guidance/cg62/chapter/1-guidance#management-of-common- symptoms-ofpregnancy 

9.Odobrena deklaracija Antimetil, Federalno ministarstvo zdravstva, april 2015. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave