Kako olakšati mučninu tokom trudnoće? 

Hyperemesis gravidarum stanje je pojačane mučnine i povraćanja u trudnoći zbog normalnog povećanja jednog od trudničkih hormona. Ako imate ove simptome bitno je da ih ne ignorišete da ne bi došlo do dehidracije.

Postoji nekoliko načina da olakšate mučninu u trudnoći. 

Jedite manje obroke ali češće 

Umjesto da jedete jedan veći obrok za doručak, ručak i večeru, jedite manje porcije i zdrave užine između njih. Osjećaj pretjerane sitosti ili gladi česti su pokretači povraćanja u trudnoći. 

Izbjegnite žgaravicu 

Također je čest pokretač povraćanja i mučnine. S obzirom na normalne promjene u trudnoći, trudnice češće imaju žgaravicu čak i ako je nikada prije nisu imale. Izbjegavajte ljutu hranu. Ako žgaravica bude uporna, recite svom doktoru koji vodi vašu trudnoću, jer vam on može preporučiti siguran lijek za olakšavanje. 

Dodaci ishrani i lijekovi 

Nekim ženama pomažu dodaci ishrani poput đumbira i B6 vitamina. Postoje i neki lijekovi koje možete nabaviti u apoteci, ali uvijek se prvo konsultujte sa svojim doktorom. Ako osjetite simptome dehidracije, poput vrtoglavice i ubrzanog rada srca to također morate odmah prenijeti doktoru. 

Pijte puno vode

Voda je zdrava za svakoga, ali pogotovo za trudnice. Trudite se da dnevno unesete 8-10 čaša vode. Ukoliko nemate naviku, napravite podsjetnik za sebe u vidu alarma, zalijepite stikere po kući ili nabavite posebnu staklenu bocu koju možete nositi svuda sa sobom. Jedno istraživanje pokazalo je da je đumbir u prahu efikasan za smanjenje simptoma i učestalosti mučnine. Zato se predlaže upotreba đumbira za blagu mučninu i povraćanje. Antimetil tablete su dodatak prehrani u obliku filmom obloženih tableta. Sadrže standardizirani ekstrakt đumbira koji je 10 puta koncentriraniji od uobičajenog praha đumbira. Svaka tableta sadrži 10% gingerola, odnosno 50 mg standardiziranog suhog ekstrakta đumbira, što je ekvivalent količini 500 mg đumbira u prahu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave