Kako okupati novorođenče

Bebe trebaju spužvaste kupke dok im pupkovine ne otpadnu. Evo kako se novorođenče treba okupati.

Bebino prvo kupanje

Ako rodite u bolnici, sestre će vjerojatno okupati vašu bebu u roku od nekoliko sati od porođaja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje čekanje 24 sata na prvo kupanje novorođenčeta. SZO tvrdi da ovo kašnjenje reguliše šećer u krvi i tjelesnu temperaturu, pospješuje vezivanje, poboljšava uspjeh dojenja i sprječava isušivanje dječje kože.

Pribor za kupanje novorođenčeta

Evo što vam treba za spužvastu kupku novorođenčeta: šampon za bebe, dvije krpe, peškir, zdjela tople vode, nekoliko kuglica pamuka, losion, pelena I odjeća.

Kako okupati novorođenče

Operite mu lice. Operite bebino lice prije nego što mu skinete bilo kakvu odjeću, jer neke bebe izlude kad su gole i hladne.

Očistite mu uši. Da biste očistili bebine uši, koristite vlažni pamučni bris ili krpu za pranje.

Operite mu kosu. Dok šamponirate, poduprite bebinu kičmu i lagano zadržite glavu. Poškropite mu glavu toplom vodom i iscijedite kapljicu ili dvije sapuna. Lagano ribajte i isperite mokrom krpom. Završite sušenjem glave vašeg mališana peškirom.

Započnite spužvastu kupku. Sada možete svući svoju bebu i položiti je na ravno. Operite mu vrat i vlasište, a zatim se spustite niz prednji dio njegova tijela. Prebacite bebu na trbuh, glave okrenute na jednu stranu. Ponovite pranje, ispiranje i sušenje. Operite mu dno i genitalije posljednje.

Osušite i nanesite losion. Novorođenčad se brzo prehladi. Pokušajte osušiti i prekriti ručnikom područja koja ste upravo oprali kako bi vašoj bebi bilo što toplije.

Koliko često se kupa novorođenče

Bebi nije potrebno kupanje svaki dan. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, tri puta sedmično je dovoljno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave