Kako ojačati imunitet?

Naš imunološki sistem je jedna od čudesnih pojava ovog svijeta. U današnjem, modernom dobu života, ljudi se stalno žale na iste probleme: umor, upale, tegobe u probavi, alergije, česte gripe i prehlade…Uzrok je sasvim jednostavan: došlo je do pada imuniteta. A kako ojačati svoj imunitet?

Ali šta znači imunitet i koliko je bitan?

Imunološki sistem je odbrambeni mehanizam organizma koji pomaže pri borbi istog protiv bakterija i virusa, tj. štiti ga od napada stranih mikroorganizama, hemijskih supstanci i dr. To znači da nam naš imunološki sistem pomaže protiv prehlade, infekcija i ostalog. Iz toga se može zaključiti da je zdrav imunitet osnovni preduslov za vođenje zdravog i kvalitetnog života čovjeka.

Načini jačanja imuniteta

Najviše preporučen savjet za jačanje imuniteta je pravilna ishrana, što podrazumijeva konzumiranje voća i povrća (s vitaminom C), crvenog luka, unos tečnosti (ponajprije vode), konzumiranje čajeva (zelenog i crnog) i ljute paprike. Vitamin C je jedan od najzaslužnijih vitamina za poboljšani rad imunološkog sistema.

Svakako da je jedan od najčešćih uzroka pada imuniteta stres, pogotovo u današnje doba ubrzanog načina života. Stres će dovesti do pada imuniteta, što znači da će naš organizam biti osjetljiv na napade bakterija, virusa, gljivica, parazita i ostalog te neće biti u mogućnosti zaštiti se, pa će doći do infekcija, prehlade i gripe. Iz tog razloga je, pored pravilne ishrane, bitan i mir i odmor, pod čim se podrazumijeva dovoljno sna, uživanje u trenucima mira i tišine i vraćanje osmijeha na lice. Jako bitno je i kretanje, odnosno tjelovježba.

To ne mora nužno značiti odlazak na aerobik ili fitnes. U proljetnim danima kretanje možete ostvariti uz šetnju, gdje ćete ugodno spojiti s korisnim. Kroz znojenje i kretanje poboljšat ćete rad imuniteta.

Naravno da ne možemo očekivati da svako ima jednako snažan imunološki sistem. Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, postoje proizvodi koji sadrže prirodne imunostimulatore, koji dovode do povećanog stvaranja odbrambenih ćelija. To su imunostimulatori poput: ehinacea, propolis i matična mliječ. Ehinacea je moćni prirodni imunostimulans, a pored toga posjeduje i antibakterijska i antiupalna svojstva. Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora, a ima anestetička, antioksidacijska i antitumorska svojstva.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave