Kako ojačati imunitet kod djece koja polaze u školu? 

Imunitet je uvijek velika briga za roditelje, pogotovo kad počinju školske godine jer s njom dolaze i prehlade i gripe.

Djeci su potrebni nutrijenti i vitamini da bi mogli poboljšati imunološki sistem da bi se mogla zaštiti od drugih klica s kojim će se susretati, u klupi ili kod kuće. 

Najbolja hrana za ojačavanje imunološkog sistema kod djece. 

Ako znate koja je hrana za imunitet djece možete napraviti plan obroka, bez obzira da li se radi o obroku u školi i li poslije škole. 

Cink 

Jedan od najbitnijih minerala koji pomažu dječjem imunološkom sistemu, a obično se nalazi u hrani baziranoj na proteinima. Dakle u pitanju su ostrige, crveno meso i perad. Grah i orasi su također dobar izvor, iako je meso bogatiji izvor minerala. Posavjetujte se o dnevnom unosu cinka s pedijatrom, i svakako budite oprezni jer previše cinka može dovesti do mučnine, povraćanja, gubitka apetita, stomačnih grčeva, dijareje i glavobolje. 

Probiotici i prebiotici

Također bitni za djecu, jer crijeva sadrže ogroman broj bakterija. Neke su dobre a neke ne, zato probiotici služe za stvaranje bolje ravnoteže za bolji imunitet. Jogurti su puni probiotika, a ujedno ih i djeca vole. Fermentirana je hrana također dobar izbor, uključujući kefir, kisele krastavce i kiseli kupus. Prebiotici su vlakna biljaka koji stimulišu rast dobrih bakterija. Odlični izvori su banane ili druge voćke koje rastu na drvetu, Jicama korijen, jam i šparoge. 

Orasi i sjemenke

Orasi, sjemenke od tikve, sjeme od konplje, chia sjemneke i mljevene sjemenke lana pružaju alfa-linolensku kiselinu (ALA) koja je biljni oblik omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da se bore protiv bolesti.

Voće i povrće 

Uvijek su dobri za djecu i odrasle. Pružaju razne antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja i bolesti. Hrana bogata antioksidansima uključuje bobice i zeleno povrće. 

Sirup Bimunal Imuno je PRIRODNOG sastava namijenjen za jačanje imuniteta! Preporučuje se kod sezonskih infekcija, prije i tokom boravka djece u kolektivima, te nakon primjene antibiotika.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave