Kako održati zdrav životni stil kao mama?

Između brige o djeci, o kući i svim ostalim brigama, održavanje zdravog životnog stila ponekad se čini nemogućim.

Ipak, nije nemoguće! Održavanje zdravlja uz dobru ishranu, regularni trening i dovoljno odmora gotovo obećava viši kvalitet života u kojem možete uživati sad i kasnije. Međutim, ako ste majke znate da to nije tako jednostavno. Kad postanete majka, brigu o sebi gledate iz drugačije perspektive. 

  • O sebi se trebam brinuti zbog djece.
  • Trebam jesti bolje za svoju porodicu.
  • Trebam izgubiti baby kilograme.
  • Trebam, trebam, trebam… 

Briga o sebi počinje s vama. Počinje s tim da se posvetite svemu neophodnom da biste se brinuli o sebi jer vi to zaslužujete. Djeca i porodice su itekako važne i učinit ćete sve da se brinete o njima, te da mogu živjeti zdrav i sretan život, ali se treba brinuti o sebi. 

San, vježbanje i dobra ishrana dovode do zdravijeg i kvalitetnijeg života. Evo kako to sebi možete olakšati. 

Vježbanje je važno, otpušta endorfine koji otpuštaju stres, poboljšava jasnoću uma i produktivnost. Ako nemate puno vremena ili slabo spavate, odaberite nešto za što znate da ćete moći održavati, neka to bude i 20-minutna vježba, šetanje psa, a ponekad i odlazak u teretanu.  

San je vitalan za zdravlje. Dok se odmarate, tijelo radi na varenju hrane, reguliše hormone i popravlja oštećenje od stresa. Čak i ako se nađete u situaciji gdje morate birati između sna i treninga, spavajte! Da, toliko je bitno za sveukupno zdravlje. Uradite sve što možete da dodate potrebne sate sna, odlazite čak i ranije na spavanje. 

Pravilna ishrana dat će vam energiju, pokrenut će vas i učiniti produktivnima. Ako, kao majka, ostajete kući ili radite, pravilna ishrana je mnogo jednostavnija s planom. Napravite plan za koji znate da možete održati, te izbjegavajte komplikovana jela ukoliko znate da ćete taj dan biti umorni. 

Ali svakako se možete zasladiti ukusnim Zott Protein pudingom! S niskim udjelom masnoće, bez dodanog šećera, sadrži 20 grama visokokvalitetnih proteina u jednoj čašici. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave