Kako očistiti nos novorođenčetu?

Nazalno začepljenje neugodno je osobama svih godina, ali bebe ne mogu same riješiti problem.

Rješavanje nazalnog začepljenja kod beba je važno zato što ona treba nesmetano disati na nos, posebno dok doji. Nasreću za roditelje, postoje jednostavna rješenja koja im omogućavaju da začepljeni nos kod novorođenčeta riješe brzo i jednostavno. 

Kako možete znati da je kod bebe začepljen nos?

S obzirom da su neke bebe ‘otporne’ na lijekove protiv začepljivanja, važno je potvrditi da je to uopšte problem u pitanju prije nego što pokušate s drugim metodama. U većini slučajeva je lako otkriti. Sluz će biti vidljiva, ili u nozdrvama ili oko nosa. Drugi simptomi podrazumijevaju glasno disanje, šmrkanje i općenita nervoza bebe. 

Šta uzrokuje začepljen nos?

Razna stanja i bolesti mogu biti uzročnici, a to su:

  • Česta prehlada ili gripa
  • Izlaganje suhom zraku
  • Alergije
  • Iskrivljen septum 
  • Izlaganje zagađivačima 

Bebe su obično sklonije začepljenjima od starije djece ili odraslih, jer su njihovi nosni putevi mali i treba im vremena da se razviju. U većini slučajeva, začepljenja su blaga i, iako nos treba očistiti, roditelji ne bi trebali biti previše zabrinuti. Međutim, ako se začepljenje proširi i dođe do pluća, može doći do zabrinjavajućih problema poput astme, pneumonije tj. upale pluća, cistične fibroze. Začepljenje nosa je potrebno nadgledati, te ako se problem ne riješi u skorije vrijeme, obratiti se doktoru i tražiti stručnu pomoć.

Kako očistiti nos kod novorođenčeta?

Bez obzira koji je razlog zašto se nos začepio, nos se mora očistiti da bi beba mogla lakše disati i nesmetano dojiti. Prije svega poduzmite mjere opreza – nabavite ovlaživač zraka. Kao i odrasli, bebe su sklonije začepljenju kad stigne hladno vrijeme. Ovlaživači podižu postotak vlažnosti zraka u domu i pomažu ili sprječavanju začepljenja ili kod razlaganja sluzi koja se nakupila. Ovi uređaji nisu dobri samo za bebu, već i za ostale ukućane. 

Slani nazalni sprej ili dekongestant za bebe mogu roditeljima pružiti jednostavno i brzo rješenje problema, a bebi pružiti olakšanje. Takva proizvod na našem tržištu je Sinomarin Babies.

Sinomarin® Babies je 100 % prirodan, klinički ispitan nazalni dekongestiv. To je hipertonična otopina morske vode (2,3 % NaCl), bogata korisnim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). Sinomarin® Babies ublažava začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) i  tlak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Osim toga, čisti šupljinu nosa, uklanja nakupljenu sluz, kraste, prašinu, ostale nečistoće, alergene i infektivne tvari. Uz to, pomaže vlaženju sluznice nosa. Sinomarin® Babies se također može koristiti u atomiziranom obliku (maglica) kako bi se olakšalo disanje. U male djece s akutnim bronhiolitisom, atomizirani Sinomarin® Babies može pomoći u smanjivanju edema dišnih putova i stanjivanju sluzi čime se smanjuje začepljenost dišnih putova.

Morska voda korištena za Sinomarin® Babies prikupljena je iz zaljeva Cancale uz obalu Bretanje u Francuskoj. Područje je poznato po otvorenom moru i jakim plimnim strujama, čime se dobiva morska voda zajamčene kvalitete. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave