Kako obući dijete za ljetni period? 

Ljetni dani donose toplinu, sunce i mnogo prilika za igru. U sve to vrijeme vaš mališan treba biti obučen tako da mu je ugodno, ali i da je zaštićen. Imamo super načine da zaštitite svoje slatke mališane.

Birajte pamučnu i laganu odjeću

U toku najtoplijih ljetnih dana, vaš mališan (kao i svi ostali!) će se pregrijati. Da bi vašem mališanu bilo hladnije, birajte mu širu odjeću napravljenu od 100% pamuka. Lagani pamuk omogućava prolazak zraka do tijela i isparavanje znoja, tako sprječavajući iritaciju i hlađenje kože. 

Jednostavna i lagana odjeća je najbolja za vruće dane, uz minimalno slojeva. Olabavite dječje gegice, šorceve i majice. Za djevojčice će dovoljno biti da im obučete haljinicu bez rukava. 

Opremite se kremom za sunce

Iako se dijete nekad ‘ne da’, ne preskačite kremu za zaštitu od sunca. Opekotine sunca kod djece mogu učiniti kožu sklonijom karcinomu kože kasnije u životu. Mnogi stručnjaci preporučuju kreme s titanijum dioksidom ili cink oksidom jer uspješno blokiraju štetne zrake UVA i UVB, pored toga odmah su efikasne. Ne štedite dok ih mažete, preporučuje se čak količina kreme veličine novčića. Pjevajte pjesmice ili igrajte igru, bitno je samo da im često nanosite kremu. 

Birajte odjeću koja blokira sunce

Kad ste vani i ako ste dugo izloženi suncu, odaberite odjeću za dijete koje će ga štititi od sunca. Majice s UPF-om od 15 dozvolit će samo 1/15 sunčevih zraka da prođu do tijela. Što je veći UPF to je veća zaštita. 

Navucite im kapu za sunce

Kape za sunce su odličan način da zaštitite lice, tjeme, vrat i uši djeteta. Tražite pamučnu kapu širokih krajeva koja ima remen ispod brade. 

Naočale 

Nikad nije prerano da se počnu nositi naočale. One štite oči djeteta od sunca, birajte one koji blokiraju 100% UVA i UVB zraka. Ako ih dijete ne želi nositi, potražite one koji imaju gumu koja ide iza glave, i pokažite im da se trebaju nositi tako što ćete ih i vi stalno nositi. 

Pripremite se za bazen

S obzirom da su sunčane zrake nešto intenzivnije oko vode, zbog čega je bitno da je koža djeteta prekrivena svaki put kad je u blizini bazena ili na plaži. 

Odaberite savršenu pidžamu 

Ono što dijete nosi dok spava zavisi uveliko od temperature kuće. Ako vam klima radi cijelu noć, djetetu obucite pamučnu pidžamu s kratkim rukavima i prekrijte ga laganom dekicom. Ako vam je u kući toplije, bodi i lagani prekrivač će biti sasvim dovoljni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave