Kako oblačiti djecu u toku jeseni? 

Sezone se stalno mijenjaju, a uskoro će i jesen doći na red. Mnogi od nas je rado dočekuju, započinju se novi projekti, a djeca kreću u vrtić ili školu.

U jesen, ljetni povjetarac postaje jesenji, javlja se hladni jutarnji zrak koji nam pruža zagrljaj i kad zađe sunce. Kako vrijeme postaje hladnije, tako svaki roditelj brine o onome što će djeca obući, tako da se mogu sigurno igrati na izvanu, bez brige da li im je hladno. Odabir adekvatne odjeće je vrlo bitno za djecu. 

Kad zamišljate jesen, vjerovatno zamišljate ugodno sjedenje u fotelji pored kamina, obučeni u džemper i s toplom čokoladom u ruci. Djeca zamišljaju igranje u raznobojnom lišću i vesele aktivnosti. Da bi djeca bila zaštićena od hladnog jesenskog vremena, trebat ćete razmisliti o njihovoj odjeći. 

Slojevi 

Lakoća oblačenja i svlačenja je ključna za jesenju odjeću zato što je vrijeme nepredvidivo, pa će slojevi pomoći da se za to i pripremite. Postaje li vruće? Dijete može skinuti nekoliko površinskih slojeva. Ipak je hladno? Super, za to ste se i pripremili. Obično se preporučuju tri sloja. Prvi sloj dira dječju kožu, srednji sloj je lagana dukserica ili majica dugih rukava. Treći i vanjski sloj je jakna. Vrlo je bitno da djetetova odjeća nije preuska ili prevelika. 

Helanke

Ako vaše dijete i dale želi nositi suknjice ili haljine onda razmislite o toplim helankama. Ako ne želite helanke, onda će odgovarati i malo deblje hulahopke. Eksperimentišite s bojama i napravite zabavni ‘look’. 

Kardigani i jakne

Jakne su veoma bitan dio odjeće za svakoga. Pružaju vanjski sloj koji štiti dijete od tih neočekivanih hladnih vjetrova. Dopustite djetetu da se umjetnički izrazi kroz odabir jakne. Kaputi se trebaju moći lako svući, i ne bi trebali biti teški tako da se djeca ne moraju ‘truditi’ da ih nose, pogotovo dok se igraju. Kardigani su vrlo popularni u toku skoro cijele godine, ali su posebno popularni u jesen. Funkcionalni su i u modi, a boja hrđe će učiniti da se vaš mališan ističe na igralištu. 

Kape i šalovi 

Djeca su obučena, sad je vrijeme da im zaštitite vrat i glavu. Nabavite ugodnu kapu koja će prekriti dječje uši dok su na izvanu. Odaberite kapu s postavom koja je mekana. Ne bojte se ni kupiti neke zabavne kape, ipak su za djecu. Pokušajte pronaći sličan šal koji će spriječiti ulazak hladnog zraka. 

Rukavice

Kad je vrijeme hladno ekstremitete je najteže zagrijati. Rukavice su za to idealne. Preporučuju se rukavice bez posebno odvojenih prstiju zato što će se dječje ručice lakše zagrijati, s obzirom da su prsti jedan do drugog. Ipak, ako nije toliko hladno i dijete želi klasične rukavice onda će i one biti od pomoći, bitno je samo da ne budu previše male, da im ne bi stisnule ruke i ograničavale pokretanje. 

Obuća

Adekvatna obuća je također neophodna za djecu. Čizme trebaju biti dovoljno čvrste da se djeca mogu igrati, ali ne i teške. Ne bi trebale propuštati vodu, jer je jesen ipak kišna sezona. 

Kabanice

Sada imamo odjeću za svaki dio tijela, šta je iduće? Kabanice. Jesenje je vrijeme veoma nepredvidivo, zbog čega bi i odjeća trebala biti raznovrsna. Kabanica je idealna za prekrivanje djeteta ukoliko kiša odjednom počne padati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave