Kako oblačiti dijete za vrijeme proljeća?

Proljeće stiže sa svojim magičnim sunčevim zrakama i divnim cvijećem. 

Djeca vole da se igraju vani, pogotovo ako ne moraju nositi teške zimske jakne, ali im i dalje treba nešto da ih zaštiti od hladnijih povjetaraca. 

Hiljadama godina životinje su evoluirale da se prilagode uslovima u kojima žive, pa i malo janje ima svoju vunu koja ga štiti a da i dalje može skakutati uokolo kad dođu proljetni dani. 

Unikatna struktura vunenih vlakana znači da tijelo može ostati toplo kad je hladno i hladno kad je toplo. Evo kako obući dijete u toku proljetnih dana.

Osnovni sloj i gornji sloj 

Marino prsluk žarke boje idealan je za proljeće. Može se nositi kao gornji sloj kad je toplo, i ispod džempera kad zahladi. Ima svojstva termoregulacije što pomaže djetetu da održi stalnu, ugodnu temperaturu kako mijenjaju aktivnosti. Antibakterijska svojstva i otpornost na prljavštinu znači da se ne moraju svakodnevno prati. Samo ga objesite da se izvjetri.

Nisu u potpunosti nepropusni, pogotovo za hranu, pa ako je vaše dijete neuredno dok jede ili voli obrisati prste o odjeću, preporučujemo da im stavite krpu, da nose prsluk bez rukava ili da zagrnu rukave dok jedu. Većina prsluka i gornjih dijelova odjeće od merino vune sad se mogu prati u mašinama na 30 stepeni i iznad. 

Vanjski sloj 

Slojevito oblačenje je ključno u toku proljeća. Prirodni vuneni flis može se lako skinuti kada postane vruće, a nosi se tokom čitave godine, jer je lagan i nije velik. Najbolje je to što je vuna prozračna što znači da se dijete neće pregrijati. Kad postane dovoljno toplo da dijete zaželi skinuti flis, samo merino prsluk će biti sasvim dovoljan. Flis jakne od vune s kapuljačama su idealne za utopljavanje dječje glave.

Kada se vrijeme malo stabilizira, lagani džemper će biti dovoljan. Birajte džempere žarkih i zabavnih boja, i laganim tkanjem. 

Donji dio odjeće

Vunene helanke su dovoljno tople za hladne dane, ali i lagane i prozračne da se dijete ne bi pregrijalo kad postane vruće. Dobre su i kod odbijanja prljavštine i dovoljno su čvrste da se ne poderu ako se dijete penje po drvetu, zidovima i slično. Za toplije dane ili djecu koja vole široke pantale birajte neke od prirodnog materijala – vuna ili pamuk. Većina ih ima elastičnu traku na dnu tako da ih možete prilagoditi. Ako dijete voli nositi helanke možete opet birati između vunenih i pamučnih. Idealne su za proljetno vrijeme ili kao sloj ispod običnih pantala i skijaških pantala.

Glava

Već u proljeće sunce postaje jače. Kapa od prirodnog pamuka štitit će vašeg mališana od sunca i učiniti da se osjećaju ugodnije. Možete naći i kape sa UV zaštitom, koja može djetetu pružiti dodatnu zaštitu bez potrebe za hemikalijama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave