Kako oblačiti bebu kada dođe zima?

Vrijeme je za šetnju na hladnom vremenu, ali kako obući bebu?

Napokon ste upoznali svoju bebu i sve radite samo da provodite vrijeme s njom. Ali, zima je stigla a vi želite prošetati. Iako zima ima svoje čari, sa sobom nosi i hladne temperature i vjetrove, ali izlazak iz kuće važan je i za vas i za vašu bebu. Evo kako je obući.

Autosjedalice

Prije svega velika i napuhana odjeća poput skafandera nije sigurna za autosjedalicu. Ako je prevelika, nećete moći dovoljno stegnuti pojas. Preporučuje se bebu obući u gegicu od flisa i navući joj kapu, ušuškati je i prekriti dekicom, samo ne preko lica. Sve što je preveliko nije sigurno zbog pojasa. 

Nosilice

Izlazak i šetnja s novorođenčetom za vrijeme ljeta je kao ‘šetnja u parku’, doslovno i figurativno, ali u toku zime taj je zadatak nešto komplikovaniji. Ono što je najbitnije je da beba može nesmetano disati i da se ništa ne nalazi na putu disajnih otvora, da im se vidi lice i da ih roditelj nadgleda. Najbolje je bebi obući njenu vrećicu/gegicu za spavanje. Možete nabaviti i posebne jakne za nošenje bebe, važno je samo da je ne zakopčavate više od bebinog vrata. Izbjegavajte velike, debele šalove. 

Možete je obući u skafander i kapicu i onda staviti u nosiljku, ali sva ta debljina može biti neugodna za roditelja i može spriječiti da vidite bebu. Ipak, ako se odlučite za ovu opciju, važno je da beba nesmetano diše i da joj često provjeravate ruke i noge tako da su tople. 

Kolica

Ako ćete bebu staviti u kolica, preporučuje se oblačenje slojeva bebi. Počnite od gegica dugih rukava, pantala i čarapa, onda joj navucite džemper i na kraju skafander. Uši, ruke i stopala su na najvećem riziku od smrzavanja zato je važno da su dobro zaštićeni. Većina skafandera ima zaštitu za ruke, ali ako nema, morat ćete joj navući rukavice. Ako nemate adekvatne rukavice, jedan od trikova su bebine čarape. Dovoljno su duge i teško se skidaju, zbog čega ih beba neće moći sama skinuti. Ne koristite rukavice s vezicama ili dodacima jer mogu biti opasne. Kad ušuškate bebu u sve potrebne slojeve, vrijeme je da je ušuškate u kolica u vreću koja prekriva ruke i stopala, i koja se može otkopčati. Ako nemate vrećicu za kolica, dekica će biti dovoljna. 

Metode za grijanje bebe dok ste na hladnom zraku isprva se čini teškim zadatkom, ali vremenom postane lakše. Pronaći ćete svoj način da je ugrijete i eventualno ćete to raditi ‘automatski’. 

Ako su temperature veoma niske, ograničite izlazak i izbjegavajte duge šetnje, pogotovo ako je prisutan vjetar a sunce se skriva. Bebama je teško reći kad joj je neugodno, a tjelesnu toplotu gube veoma brzo. Ne zaboravite to kad budete izlazili!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave