Kako njegovati grudi tokom dojenja?

 Primijetit ćete da se grudi mijenjaju u toku trudnoće i dojenja. 

Areole dobivaju tamnu boju i povećavaju se, a hormoni trudnoće pokreću proizvodnju mlijeka, zbog čega tkivo u grudima raste i priprema se za proizvodnju. Nakon rođenja djeteta, proizvodnja mlijeka počinje a grudi se polako pune. 

Ako dojite ili izdajate mlijeko, grudima ne treba posebni tretman, ali pravilna njega i higijena su bitni radi komforta i uklanjanja bilo kakvih rizika od problema poput infekcije ili bolnih bradavica.  

Njega grudi u toku dojenja 

Ne postoji ništa ‘specijalno’ što trebate učiniti za grudi dok dojite, pored osnovne higijene, nadgledanja balansa vlažnosti kože (previše suha koža može uzrokovati pucanje, a previše vlažna može biti idealno mjesto za stvaranje klica). 

Kako se grudi pune mlijekom, one se mogu povećati, postati osjetljive, možete osjetiti trnce i curenje mlijeka. Sve su to normalne pojave koje se mogu kontrolisati stalnom njegom, što će ujedno smanjiti u druge osjećaje neugodnosti i spriječiti infekcije. 

Često mijenjajte jastučiće za grudi 

Ako koristite jastučiće ili pamučne uloške u grudnjaku da upiju mlijeko, često ih mijenjajte jer brzo postanu vlažni, a to potiče pojavu klica. Čisti i suhi jastučići mogu spriječiti bolne bradavice, drozd i mastitis. 

Nosite grudnjak za potporu grudi

Odaberite grudnjak za dojenje ili obični grudnjak ali koji vam pristaje, a nije previše uzak. Pamuk je odličan materijal jer omogućava koži da diše. 

Pravilno dojenje

Beba se treba pravilno uhvatiti za dojku i često dojiti, svako 2 do 3 sata, jer to sprječava bolne bradavice, povećanje grudi, začepljeni mliječni kanali i mastitis. 

Njegujte bolne bradavice

Nakon dojenja nanesite sigurnu kremu za bradavice ili malo mlijeka i pustite da se osuši. Ako imate bolne bradavice, posavjetujte se s doktorom 

Ako grudi postanu bolno prevelike, tvrde i otečene, možete stavljati hladne obloge za smanjenje upale i olakšanje od bolova. Izdajanje ili dojenje često pomaže. 

Multi-Mam linija sadrži proizvode za sprječavanje i liječenje tegoba povezanih s bolnim bradavicama. Multi-Mam lanolin namijenjen je njezi suhih i osjetljivih bradavica dojilja. Sadrži hipoalergeni bezvodni lanolin za medicinsku namjenu (Adeps lanae), najvišeg kvaliteta. Neutralanog je okusa i mirisa. Multi-Mam lanolin može se po želji upotrebljavati tokom cijelog dana. Za optimalnu zaštitu nanesite Multi-Mam lanolin nakon dojenja. Koristite ga najmanje dva puta dnevno. Omekšajte malu količinu Multi-Mam lanolina između vrhova prstiju i utrljajte na područje cijelih bradavica. Možda će pomoći lagano gnječenje ili grijanje tube dlanovima prije upotrebe. Prije dojenja lanolin nije potrebno uklanjati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave