Kako njegovati dječji pupak?

Kako njegovati dječji pupak?

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe

Najbolji način za njegu ostatka pupkovine je održavanje čistoće i suhoće dok sama ne otpadne.

Bebe se na neki način rađaju s pupkom. Bebe se zapravo rađaju sa pupčanom vrpcom koja ih veže za posteljicu. U maternici ova vrpca dostavlja bebi kiseonik i hranjive sastojke kroz dio na stomaku. Pupčana vrpca također odnosi otpad od bebe.

Jednom kada se dijete rodi, može samostalno disati, jesti i riješiti se tjelesnog otpada, pa se pupčana vrpca odsijeca. Ono što preostaje je nekoliko centimetara pupkovine, koja će se polako sušiti i otpadati poput kraste. Ispod te kraste nalazi se ono što će postati pupak vaše bebe.

Kako se uklanja pupčana vrpca?

Kako bi presjekli pupčanu vrpcu, doktori je stežu na dva mjesta i presijecaju između dvije stezaljke. Ovo sprečava previše krvarenja. Pupčane vrpce nemaju živaca, tako da ne boli kad je pupčana vrpca stegnuta, na isti način na koji frizura ili šišanje noktiju ne boli.

Međutim, ostatak pupčane vrpce i dalje je pričvršćen za živo tkivo na stomaku vaše bebe, pa želite biti vrlo oprezni sa njegom tog dijela.

Briga za pupak novorođenčeta

Najbolji način za njegu ostatka pupkovine je održavanje čistoće i suhoće dok sama ne otpadne. Da bi sve bilo čisto, ne trebate je redovno prati. Umjesto toga, izbjegavajte prljanje. Održavanje je najbolji način za promociju zdravog zacjeljivanja i prirodnog otpadanja pupkovine.

Evo nekoliko savjeta za njegu pupka:

Ako se pupkovina smoči, lagano je osušite čistom dječjom krpom. Možete pokušati i sa pamučnim štapićem, ali izbjegavajte previše agresivno čišćenje. Ne želite da pupkovina otpadne prije nego što bude spremna.

Sklonite vrh djetetove pelene kako biste je držali dalje od pupkovine. Neke pelene za novorođenčad dolaze s malim udubljenjem kako bi spriječile da se pelena trlja o pupkovinu.

Koristite čistu pamučnu odjeću. U redu je nositi laganu pamučnu odjeću preko pupkovine, ali izbjegavajte bilo šta preusko ili tkanine koje nisu prozračne.