Kako njegovati bebu nakon kupanja?

Okupali ste bebu od (preslatke) glave do nožnih prstiju. Punili ste šoljice i izlili vodu (iznova i iznova) u kadu vaše bebe i možda podnijeli ozbiljno prskanje. Ali vaš posao još nije gotov, mama. Kad je kupanje završeno, vrijeme je da se pozabavite popisom obaveza nakon kupanja.

Možda se čini očiglednim, ali iz sigurnosnih razloga pobrinite se da imate sve potrepštine nakon kupanja na dohvat ruke prije nego započnete rutinu njege nakon kupanja, a to uključuje i ugodan peškir ili mali pokrivač za održavanje toplote i suhosti vašeg djeteta. (Imajte na umu da bebe gube tjelesnu toplinu brže od odraslih). Peškiri s kapuljačom su najbolji jer većina te tjelesne topline izlazi kroz bebinu glavu. Ako ne posjedujete peškir s kapuljačom, možete nježno umotati bebinu glavu u obični peškir. Ako planirate svoju bebu smjestiti u krevet nakon kupanja (sjajna ideja jer će je topla kupka smiriti), držite svjetla prigušenima i vanjske zvukove na minimumu dok se bavite zadacima nakon kupanja. Evo ostatka vaših aktivnosti nakon kupanja:

Osušite je. Nakon što ste bebu osušili i zamotali u peškir, položite je na ravnu površinu, brišući joj kožu laganim tapkanjem ručnikom da usisa ostatke vode. Baš kao kad kupate bebu, obratite posebnu pažnju na pregibe, poput unutrašnjeg dijela bedara, područje pelena, bradu … bilo gdje gdje voda može ostati, što može dovesti do osipa.

Hidrirajte je. Nakon kupanja je savršeno vrijeme za hidrataciju. Upotrijebite hipoalergenski proizvod bez mirisa i po potrebi koristite pelensku mast ili kremu za tretiranje ekcema. Preskočite dječji puder. Ovaj nekadašnji osnovni sastojak nakon kupanje sada se smatra zabranjenim, jer inhalirani prah može nadražiti osjetljive dišne puteve.

Skratite joj nokte. Mini-manikura je puno lakša kada su bebini nokti malo vlažni (a samim tim i mekši i podatniji). Ako je skraćivanje bebinih noktiju makazama previše zastrašujuće, pokušajte umjesto toga skratiti njihove male nokte turpijom – puno je jednostavnije skinuti oštre ivice nakon kupanja.

Masaža za dojenčad. Prije nego što bebi obučete pidžamu, razmislite o tome da je izmasirate. Sve dok je soba dovoljno topla, možete je masirati dok nosi samo pelenu. Korištenje losiona za dječju masažu također može da je što lakše izmasirate. Umirujuća masaža izvrstan je dodatak bebinoj rutini prije spavanja – nakon ovog malog opuštanja nakon kupanja, vaša mala sreća trebala bi biti više nego spremna za spavanje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave