Kako njegovati bebinu kožu tokom jeseni? 

Hladno vrijeme može biti oštro prema delikatnoj koži bebe. Naučite kako zaštititi njenu nježnu kožu od osipa, suhoće i drugog. 

Hladan i suh zrak može oduzeti vlažnost iz kože, kako odraslih tako i beba. Ako niste oprezni, njihova nježna koža postat će naborana i isušena. 

Ta će promjena biti posebno očita ako beba prvi put proživljava zimu, kako na tijelu tako i na licu. Nasreću, postoje načini da zaštitite dijete od ‘opasnosti’ vremenskih uslova za njihovu kožu. 

Zaštitite dijete od promjena u temperaturi 

Hladno vrijeme je trostruka opasnost za kožu djeteta: kombinacija niske vlažnosti, hladnih temperatura i vjetra može biti posebno oštra. Tu je i nagla promjena ako s djetetom ulazite ili izlazite s toplog na hladno. Ovi osnovni koraci mogu spriječiti mnoge probleme, ili bar spriječiti njihovu učestalost. 

  • Nanesite deblji sloj hidratantne kreme – Ako primijetite da dio bebine kože izgleda posebno suh, odmah nanesite veću količinu hidratantne kreme za bebu ili deblji sloj vazelina 
  • Držite se proizvoda bez mirisa – sapuni i losioni za bebe bez mirisa imaju manje šanse da iziritiraju bebinu kožu
  • Nabavite ovlaživač zraka – Korištenje ovlaživača, pogotovo u dječjoj sobi, može smanjiti efekte isušivanja kad stigne hladno vrijeme
  • Obratite pažnju na odjeću – Pretjerano oblačenje može dovesti do znojenja djeteta, dovodeći do začepljenih žlijezda i iritacije kože, dok nedovoljno oblačenje može isušiti izloženu kožu ili pogoršati postojeće stanje 

Promijenite način kupanja bebe

Kad stigne hladno vrijeme bit ćete na iskušenju da bebu kupate dugo i u toploj vodi, ali budite oprezni. Previše vremena u kadi može isušiti djetetovu kožu.

  • Tajmirajte kupanje – novorođenčad se ne mora kupati svaki dan, ali ako vašoj bebi odgovaraju svakodnevne kupke, ne morate nužno promijeniti rutinu. Bitno je samo da beba nije u kadi duže od 10 minuta i da je voda mlaka, a ne vruća. 
  • Hidratacija poslije kupanja – nakon kupanja, osušite bebu i nanesite kremu ili losion. Hidrirajte njenu kožu u roku od 3 minute nakon kupanja, dok na koži još ima kapljica vode.

Neka hidratacija poslije kupanja postane vaša rutina. Za hidrataciju nježne bebin kože možete koristiti  Gloria 2u1 krema za bebe koja je formulirana je s posebnom pažnjom da štiti i njeguje osjetljivu kožu djece i novorođenih beba.

Hladno prešano ulje noćurka koje je poznato po svojim protuupalnim svojstvima
zajedno s hladno prešanim uljem badema i eteričnim uljem palmarose štiti kožu od pelenskog osipa i crvenila, te učinkovito pomaže s dječjim dermatitisom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave