Kako navesti dijete da nosi masku u doba COVID-a

Djeca su se vratila u školske klupe, a samim tim, roditelji su dobili veliku brigu,  kako navesti djecu da drže maske cijeli dan. Nekoj je djeci to lahko. Za druge to može predstavljati izazov. Donosimo Vam neke savjete koji bi vam mogli pomći da navedete svoje dijete da nosi masku.

Prvi korak u tome je iskrenost s djecom, zašto je važno držati masku na sebi. Dakle, ako razgovarate sa svojom djecom o razlozima zašto moraju nositi masku, vjerovatnije je da će je i dalje držati. A kada dobro odrade svoj posao zadržavajući masku, pohvalite ih. Djeca vole znati kada rade nešto dobro. Dakle, ako nose masku u situaciji kada dobiju puno pozitivnih pohvala, to će činiti češće i postati će im lakše.

Drugo, učinite masku zabavnom. Pustite vašu djecu  da imaju riječ u odabiru maske. Usklađivanje njihovih maski sa njihovim ličnostima i njihovim omiljenim likovima, zaista može mnogo doprinijeti da djeca zadrže svoje maske na sebi. Uz to, djeca zaista vole provjeriti kakve maske imaju druga djeca i uspoređivati ih.

Odgovarajuća maska

Pobrinite se da nabavite masku koja pravilno odgovara vašem djetetu. Ako je maska ​​prevelika, na će spadati, a vaše dijete će je morati i dalje dodirivati. Ako je premalena, neće stajati pravilno od nosa do ispod brade. Provjerite je li dobro prijanja uz njihovo lice, kako ne bi bilo praznina. Koristite podesive ušne gumice ako možete.

Na kraju dana, najvažnija stvar koju možete učiniti da potaknete svoje dijete da nosi masku, jeste da i vi nosite svoju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave