Kako naučiti djecu da se sama kupaju?

Djeca će eventualno morati naučiti da se sama kupaju, a evo i nekoliko savjeta za vas kad dođe to vrijeme!

Uvijek postoje zadaci koje mama mora uraditi za djecu, jer djeca moraju jesti, imati čistu odjeću i biti čista. Večernja kupanja su obično zabavna za djecu, ali možda ne i za roditelje, pogotovo ako imaju više od jednog djeteta. Kupanja oduzimaju vrijeme i energiju, a poslije toga uvijek imate mokro kupatilo koje trebate čistiti. Ako je dijete spremno da se samo kupa, važno je da ga naučite kako. 

Sigurnost je najvažnija 

Prije svega dijete mora biti sigurno. Čak i ako kade nisu velike, ako imate vode u njoj može doći do nezgoda. Mama mora naučiti dijete da je važno da sjedi u kadi i da nema ronjenja kao u bazenu. 

S vrha prema dnu 

Najefikasniji način kupanja je s vrha prema dnu. Naučite dijete da počne od glave i ide prema stopalima. 

Količina proizvoda

Naučite dijete koliko mu je potrebno šampona ili kupke, jer ne želite ostati bez pola boce šampona jer ste zaboravili naglasiti da im je potrebno samo 2-3 kapi. Pored toga, previše proizvoda će biti teže isprati. 

Pranje kose

Jedan od najtežih zadataka za dijete. Preporučuje se da im neko vrijeme i dalje pomažete da operu svoju kosu, čak i ako se dijete buni. Možete se dogovoriti da vi uđete samo na brzinu, operete im kosu i izađete, a dijete ispere kosu. 

Okupajte lutku

Ako želite pripremiti dijete na samostalno kupanje, dajte mu da samo okupa lutku i na njoj se vježba.  

Balončići

Ako želite dijete naučiti nečemu važno je da dijete to zapamti. Recite djetetu da mora ispirati kosu i tijelo sve dok balončići ne nestanu, jer to znači da više nema sapuna! 

Dijelovi tijela

Dijete može zaboraviti na neke dijelove tijela. Važno je da zna da postoje i područja koja se lako zaborave, a važno ih je očistiti poput vratova, iza ušiju, ispod ruka i na području genitalija. Ta područja često sakupljaju prljavštinu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave