Kako naučiti djecu da jedu piletinu?

Hranjenje djece ponekad može biti zahtjevno, pogotovo ako je dijete izbirljivo. Rješavanje takvog problema traje, i ne može se desiti preko noći, ali tu smo da vam pomognemo.

Kako servirati piletinu djetetu koje je izbirljivo?

Kada djetetu servirate bilo kakvu hranu, preporučujemo da ne vršite pritisak na dijete. Čak i kad kažete „uzmi bar zalogaj“ vršite pritisak na dijete da jede nešto što mu se ne sviđa. Važno je razumjeti da piletina, kao i sva druga hrana, može imati različite teksture i može biti drugačija u ustima. Svako jelo od nje može pružiti drugačije iskustvo. To je jedan od problema za djecu i one koji su općenito izbirljivi u hrani. Ako je dijete imalo posebno emocionalan dan, postoji šansa da neće htjeti probati piletinu za ručkom. Nemojte se obeshrabriti ako dijete jedan dan proba piletinu, a idući je dan odbije. 

Koje su prednosti piletine za djecu?

Piletina je odlična hrana za razvoj djece. Jedan od razloga je zato što je puna proteina, koji utječu na razvoj mnogih dijelova njihovog tijela – imunološki sistem, mozak, kosti i mišići. 

Pored toga, piletina nudi A vitamin. A vitamin je dobar zato što podržava zdravlje očiju i, kao i protein, rast i razvoj. 

Kako potaći dijete da proba piletinu? 

Kad im se servira nova hrana, obično ćete ćuti „Neću ovo jesti“, „Ne sviđa mi se“, i slično. Ova negativnost predvodi njihovu odbojnost prema bilo kojoj vrsti hrane, zbog čega su veće šanse da će odbiti hranu. Na vama je da odaberete jezik kojim ćete pričati s djetetom o hrani. Ako budete previše pozitivni, dijete će pomisliti da ga pokušavate zavarati, ako budete negativni, dijete sigurno neće htjeti pojesti. Neutralne riječi su ključne. 

Evo nekih riječi kojim možete opisati piletinu vašem izbirljivom djetetu:

  • Bež
  • Mekana
  • Glatka
  • Sočna
  • Ukusna
  • Hrskava
  • Slana

Možete pokušati zabavne aktivnosti 

To ih neće natjerati da zavole hranu preko noći, jer je to proces koji traje i zahtijeva vrijeme i trud. Djeca moraju proći mnoge faze interakcije s piletinom – gledanje, mirisanje, probanje, diranje i više. Ako je dijete posebno izbirljivo počnite samo od gledanja i mirisanja, onda polako radite na uključivanju novih aktivnosti. 

Kada budete birali piletinu za vas i vaše mališane neka to bude piletina iz domaće proizvodnje Madi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave