Kako naučiti dijete da se samo igra

Kao roditelj ste sigurno često čuli rečenicu “Mama meni je dosadno” ili “Mama hajde da se igramo”. Konstantno dozivanje “mama, mama, mama…” zna djelovati krajnje iscrpljujuće. Ukoliko dijete ne ide u vrtić ili školu i većinu vremena provodi sa majkom kod kuće ovakve situacije su česta pojava. Majke imaju zbog toga grižu savjesti jer žele da se posvete djetetu, ali sa druge strane ih čekaju i svakodnevne kućne obaveze.

Istraživanja su pokazala da je jedna od karakteristika mlađih generacija ta što ne mogu da podnesu dosadu. Višak slobodnog vremena, danas djeca često provode ispred ekrana, gldeajući crtane filmove ili igrajući igrice, te kada su im ova rješenja uskraćena nastupa dosada. Osim toga što je dječija svakodnevnica danas u velikoj mjeri isprogramirana i osim velikog oslanjanja na moderne tehnologije djeca su često pod konstantinm nadzorom roditelja. Kada se nađu sami i bez nadzora roditelja djeca očekuju da im mama i tata nađu zanimaciju i osmisle njihovo slobodno vrijeme.

Bebe i mala djeca

Kada pažnju vaše bebe zaokupira neka igračka ili aktivnsot nemojte ju prekidati već je jednsotavno pustite na miru. Novorođenčad i manja djeca često kada se tek probude leže u svom krevetu igrajući se rukicama ili razgledajući oko sebe. U tim trenucima nemojte žuriti da bebu podignete i date joj igračku ili drugi vid razonode. Ti trenuci u kojima je dijete samo sebi dovoljno prvi su korak ka samostalnosti i samostalnoj igri. Ove trenutke možete produžiti ukoliko za ogradicu krevetića pričvrtite igračku.

Podstaknite djetetovu maštu

Što je dječija mašta razvijenija, to je igra zanimljivija, a igra je zapravo stvaralački proces koji se razvija zajedno sa djetetom. Dijete će lako osmisliti igru koristeći predmete ili igračke koje su mu na raspolaganju ukoliko podstaknete njegovu maštu. Nemojte spriječavatili ili sputavati dijete u maštanju čim god da se igra, čak i ako je u pitanju igra sa «zamišljenim prijateljem». Kod djece u dobi od 3-4 godine javlja se često zamišljeni prijatelj pomoću kog dijete zapravo vježba svoju socijalnu interakciju i razvija spoznaju i maštu. Jedna od uloga zamišljenog prijatelja jeste da popuni nedostatak pravog za vrijeme igre, ali on djetetu pomaže da se lakše suočava sa strahom i nepoznatim. Dakle, radi se o normalnoj razvojnoj fazi, koju ako primjetite, ne trebate nikako sputavati.

Za razvoj djetetove mašte važnu ulogu imaju priče i bajke pomoću kojih se upoznaje imaginarni svijet. Nakon što djetetu ispričate priču, razgovarajte o njoj, nacrtajte je, iskoristite tu priču kako biste napravili predstavu i slično.

Na isti način možete iskoristiti slušanje muzike. Pjesmice za djecu su bogatog sadržaja te ih možete prepričavati ili komentarisati sa djetetom što dodatno utiče na razvoj mašte i podstiče razvoj govora.

Prilagodite igračke djetetovom uzrastu

Osim toga što trebate paziti na veličinu kockica i slagalica (opasnost od sitnih dijelova) važno je da budu primjerene dječijoj dobi kako bi ono moglo doći do rješenja. Dakle, igračke moraju biti u skladu sa djetetovim uzrastom. Smisao didaktičkih igračaka je u tome da zainteresuju i zabave dijete, a ne da ga frustiraju. S druge strane, u nekim situacijama biće potrebno da vi podstaknete dijete i naučite ga kako pojedine igračke funkcionišu. Na primjer, prvu kulu ili toranj od kockica napravite vi, sutradan napravite isto, ali tražitete od djeteta da vam pomogne. Uskoro će dijete biti sposobno da potpuno samostalno sagradi ovakve ili slične oblike.

Ukoliko dijete od vas zatraži pomoć, na prijmer pri gradnji kockama, pružite mu je, ali nastojte da se ne miješate idejama i savjetima u njegov rad jer biste ga na taj način mogli obeshrabriti. Pohvalite dječiji trud i rad, bodrite ga, a ukoliko nešto ne može napraviti, zajedno riješite problem.

Važno je napomenuti da previše igračaka može remetiti dječiju koncentraciju. Izdvojite nekoliko igračaka za aktivno korištenje, a ostale pospremite. S vremena na vrijeme izvršite rotaciju kako se dijete ne bi igralo uvijek istom igračkom. Velika količina igračaka nudi i mnogobrojne mogućnosti, pa tako dijete ne može naučiti da bude usredsređeno niti da cijeni igračke koje ima. Kada se dijete igra tek sa nekoliko igračaka brzo će naučiti da bude kreativno i počeće da izmišlja nove načine igranja.

Uvedite pravila

Važno je da sa djetetom uspostavite dogovor koji određuje koliko vremena može provoditi gledajući televiziju ili igrajući igrice. Posmatrajte navike djeteta i ustanovite koliko vremena ono zapravo provodi na ovaj način, a potom počnite sa uspostavljanjem dogovorenih pravila. Obratite pažnju i na lični način provođenja slobodnog vremena. Ukoliko i sami najčešće slobodno vrijeme provodite ispred ekrana, ne možete od djeteta ništa drugo ni očekivati jer nas oni oponašaju u svemu.

Dijete će naučiti da se samo igra, ako mu za to redovno dajete priliku. Odredite vrijeme za igru, neka to bude na primjer dva puta dnevno. Neka to bude u mirnoj i ugodnoj atmosferi, bez upaljenog televizora ili radiju u pozadini koji bi mogli odvratiti dječiju pažnju od igre. Na početku se i vi igrajte kada i dijete. Ne sa njim, već pored njega, a kada se dijete zaokupira igrom udaljite se.

Naviknite dijete da niste uvijek prisutni

Dijete u uzrastu od tri godine možete podstaći na to da se bavi nekom aktivnošću i bez vašeg prisustva. Ako dijete boji možete mu reći: «Idem da operem suđe, vraćam se brzo. Baš me zanima kako će to izgledati na kraju.» Izađite iz prostorije na par minuta, a potom kada se vratite pohvalite dječijij crtež. Potom možete uraditi još neki posao u istoj prostoriji i opet poslije nekog vremena pohvaliti dječiji crtež.

Ne miješajte se u igru ili dječiji rad osim ako to nije nužno: bojica je pala pod kauč, kockice su se srušile i slične situcije u kojima ste djetetu potrebni. Čak i u ovim situacijama nemojte odmah pritrčavati u pomoć već pričekajte trenutak, završite sa pranjem suđa i potom pružite pomoć.

Sva djeca se mogu naučiti igrati sama. Pronađite aktivnosti koje zabavljaju vaše dijete i koje mu mogu zadržati pažnju. Neka te aktivnosti budu prilagođene karakteru i dobi vašeg djeteta. Za samostalnu igru je potrebno neko vrijeme i svladavanje dosade treba vježbati, ali rezultat neće izostati.

Izvor: www.https://mamaonica.com/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave