Kako naučiti dijete da samo pere zube? 

Kako naučiti djecu mehanizmu pranja zuba? Mališani nisu rođeni s prethodnim znanjem o rukovanju četkice.

To je nešto što trebaju naučiti i vježbati da bi efikasno mogli skinuti plak i očuvati zdravlje zuba i desni. Ipak, za nas odrasle, lako je znati kako da operemo svoje zube, ali pokazati drugima kako da to rade – to nije isto! 

Evo kako možete pomoći djeci. 

Podsjetite se pravilne tehnike pranja zuba

Nakon decenija pranja zuba, vjerovatno o tome i ne razmišljate previše. Zbog toga može biti teško objasniti ili demonstrirati djeci kako da to urade. Osvježite svoje znanje prije nego što i pokušate. Evo osnovnih tehnika pravilnog pranja zuba:

  • Držite četkicu pod 45 stepeni naspram zuba
  • Lagano pomjerajte četkicu naprijed i nazad, kratkim pokretima
  • Počnite od desni i četkajte prema površini zuba
  • Četkajte svaku površinu/stranu zuba
  • Svaki zub zasebno četkajte
  • Perite zube bar 2 minute
  • Kad završite s četkanjem, očistite i jezik
 Počnite pranjem dječjih zuba

Manja djeca nemaju ispolirane motorne vještine potrebne za efikasno pranje zuba. Iako to nije najzabavniji način podučavanja, prvih 5 godina im vi trebate prati zube. Počnite čistiti djetetove zube čim izraste prvi zub. Kako im perete zube objašnjavajte na glas šta radite. Da, može se činiti smiješnim ali to će djeci biti od velike koristi, a iznenadili biste se koliko djeca uče i upijaju ono što govorimo.

Demonstrirajte na sebi

Demonstrirajte djeci kako da peru zube perući svoje zube ispred njih, ali koristite pravilnu tehniku. Ponovo objasnite djeci šta radite i zašto. Pokušajte demonstraciju učiniti zabavnom. Čak i ako to nije vaša omiljena aktivnost, glumite. Entuzijazam je ključan jer se može odraziti na dijete i učiniti ih ushićenima. 

Dajte djetetu da samo proba

Ako dijete pravilno drži četkicu, dajte mu da proba samo oprati zube pred ogledalom. Većina djeca najbolje uči radeći. S obzirom da djeca još uvijek nemaju dovoljno motorike za efikasno pranje, savjetujemo da ih nadgledate čitavo vrijeme. Prvi put pustite da samo očisti zube, onda im (kad završe) nabrzinu sami očistite zube da biste skinuli plak ako je potrebno. Neka drže ogledalo jer će im lakše biti kada vide šta rade. Djeca koja ne uče sama prati zube teže će kasnije savladati pravilnu tehniku. 

Koristite prave proizvode

Kupite dječju pastu s ukusima. Nabavite i četkicu koja će stati u njihova mala usta i koju će oni lakše držati. Zabavna četkica za zube također će biti dodatno interesantno za djecu. 

Zajedno gledajte vide-e o pranju zuba za djecu

Mnoga djeca dobro uče gledajući. Brza pretraga na internetu izbacit će vam more videa o pravilnom pranju zuba za djecu, koja su i obrazovna i zabavna. 

 Perite zube zajedno

To je još jedan zabavan način da naučite djecu da sami peru zube. Učinite pranje zuba aktivnošću koja će povezati čitavu porodicu. Neka dijete imitira ono što radite i koristi istu tehniku, tako da dok se zabavljaju jedno i uče kako da pravilno peru zube.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave