Kako naučiti dijete da pliva u moru? 

Struje i dubine okeana mogu biti zastrašujuće i za iskusnog plivača.

Učenje djeteta da pliva u moru zahtijeva više vremena, strpljenja i pozornosti nego u jezeru ili bazenu. S tim na umu, roditelji ne bi trebali tjerati djecu na ono na što nisu spremni, već trebaju dozvoliti djetetu da se navikne na ideju plivanja u moru i da to radi svojim tempom, čak i ako je to dosta sporije nego u bazenu. 

Upoznajte dijete s morem 

Dio onoga što okean i more čini strašnim za mnoge je nepoznatost. Morska obala je za dijete unikatno iskustvo, a mogu se osjetiti preplašeno i valovima koji guraju i povlače nazad. Da bi se navikli na ideju plivanja u nestalnom moru, najbolje je da počnu na obalama gdje su valovi blagi, a voda plitka.

Ohrabrite dijete da sjedne i igra se u vodi, ali budite blizu njega dok se upoznaje s osjećajem mora i kako valovi funkcionišu, te ih polako ohrabrujte da ulazi dublje u vodu. Pokažite im kako da ostanu sigurni kad se intenzitet i veličina valova poveća, na primjer da malo iskoče iznad ili da urone ispod. 

Savjeti za plivanje u moru 

Plivanje u moru zahtijeva iste vještine plivanja kao i u mirnim vodama, ali je dobra ideja da ostanete uz njih dok ulaze dublje u vodu po prvi put. Ako su već upoznati s okruženjima poput bazena i jezera, pokažite im kako te vještine mogu iskoristiti i u moru. Plivanje i plutanje u moru je skoro isto kao i u mirnoj vodi, ali treba još obratiti pažnju i na valove i obalu. Ohrabrite djecu da uvijek obraćaju pažnju na udaljenost od plaže, jer ih struja vrlo lako i neprimjetno može odnijeti dalje, a da to i ne znaju. Ako su spremni da ponovo uđu, pokažite im kako mogu ‘iskoristiti’ valove da dođu do obale. To za djecu može izgledati strašno, pa im pokažite gdje mogu stati i doći do obale. 

Sigurnosne mjere 

Posebno trebate biti oprezni kad učite dijete da pliva u moru. Valovi mogu lako prekriti dijete ili ga sakriti iz vašeg vida, pa je potrebno da imate bar jednu odraslu osobu za dvoje djece. Ako je moguće idite na plažu koja ima spasioca. Neka vam dijete bude blizu nadohvat ruke, pogotovo ako su u moru po prvi put.

Ako djeca nisu upoznata s plivanjem, nabavite šlaufe, dasku i rukavice za plivanje. Uvijek pazite na ježeve i druga morska stvorenja, i ne idite blizu brodova i luka. 

Pratite ove savjete i vaš odlazak za more će sigurno biti zabavno iskustvo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave