Kako naučiti bebu da sjedi?

Roditelji su vrlo svjesni motoričkih vještina koje će njihova beba upoznati u prvoj godini života. Samostalno sjedenje je veliko stvar, jer sada vaša beba može sama sjediti na podu i početi koristiti obje ruke za hvatanje i igranje igračkama. One također sada mogu dobro sjediti u visokoj stolici za hranjenje i mogu sigurno sjediti u kolicima za namirnice uz nadzor. To bebi daje malo više samostalnosti i nudi roditeljima malo odmora!

Samostalno sjedenje obično je prekretnica koja se dešava u šestom mjesecu bebina života. Imajte na umu da neke bebe to postižu malo ranije, a neke malo kasnije. Njihova ličnost može utjecati na to kada nauče sjediti  – jesu li aktivni i žele li se kretati ili više žele promatrati? Na dob kada beba nauči samostalno sjediti može utjecati količina vremena koje su prethodno proveli učeći druge motoričke vještine.

Možete pomoći svojoj bebi da nauči sjediti potičući je da se što više igra ležeći na trbuhu. Pokušajte je natjerati da pogleda gore, koristeći bučne, svijetleće i šarene igračke ili pravljenjem smiješnih grimasa i ispuštanjem zvukova. To joj pomaže ojačati mišiće glave, ramena, vrata i leđa, a zauzvrat joj daje kontrolu nad glavom koja joj je potrebna za sjedenje.

Evo još nekoliko savjeta koji će vašoj bebi pomoći da nauči sjediti:

  • Kad prvi put uči da sjedi, sjednite s njom na pod, podupirući je oko tijela.
  • Vaša beba će se morati oslanjati na ruke dok nauči sjediti. Možete joj pomoći da to nauči stavljanjem čvrstih igračaka ispred sebe na koje se može osloniti.
  • Dajte joj onoliko podrške koliko joj je potrebno, kako bi mišići trbuha i leđa ojačali.
  • Kako joj bude lakše za sjediti, možete joj pružati manje oslonca.
  • Neki roditelji koriste kolut za igranje na napuhavanje kako bi svojoj bebi pružili dodatni oslonac. Vaša beba sjedi unutra, a vi stavljate igračke u ili na kolut kako bi se mogla igrati.

Kao i uvijek, a posebno kada tek uči sjediti, budite sigurni da ste blizu svoje bebe u slučaju da padne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave