Kad pričamo o rođendanima, prvo što djeci padne na pamet je ukusna čokoladna torta.
Čokoladne torte dio su gotovo svačijeg djetinjstva, a rado ih se sjećamo kao glavnog dijela rođendanskih proslava. Djeca su posebno privučena čokoladi i slatkim jelima, a torte od čokolade, šlaga i s ukrasima vjerovatno su favorit. U nastavku recept za ukusnu rođendansku tortu.
Sastojci
- 6 kašika putera, i dodatno radi podmazivanja kalupa
- 2 šolje brašna i dodatno radi pripremanja kalupa
- 2 čajne kašike praška za pecivo
- 2 čajne kašike sode bikarbone
- 1 čajna kašika soli
- 2 šolje šećera
- 2 šolje vode
- 100g izlomljene čokolade za kuhanje
- 1 čajna kašika čistog ekstrakta vanilije
- 2 jaja, blago umućena
- Čokoladni preljev ili rastopljena čokolada za kuhanje
Kada birate čokoladu za čokoladnu tortu izaberite la Bomba vrhunsku čokoladu za jelo i kuhanje.
Smjernice
Prvi korak
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite dva okrugla kalupa za torte veličine 20cm X 38 mm puterom i brašnom. Prekrijte dno papirom za pečenje. U zdjelu srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol; ostavite po strani.
Drugi korak
U tavu/posudu stavite šećer s 2 šolje vode. Pustite da proključa i miješajte dok se šećer ne rastvori i onda prespite u veliku zdjelu. Dodajte čokoladu i puter i pustite da odstoji, povremeno miješajući dok se ne otopi i blago ohladi. Dodajte vaniliju.
Treći korak
Ubacite jaja u čokoladnu mješavinu. Ubacujte pomalo dok se sve ne pomiješa. Ubacite sve suhe sastojke odjednom i miješajte srednjom brzinom dok se sve ne sastavi. Podjednako ubacite mješavinu u 2 kalupa i pecite 25 minuta ili dok vrh se vrh ne bude vraćao nakon što ga lagano pritisnete i nož bude čist kad probodete mješavinu. Ostavite nekih 25-30 minuta dok se ne ohladi, i onda ih izvrnite na pladanj da se u potpunosti ohlade.
Četvrti korak
Stavite jedan dio torte na pladanj za serviranje. Metalnom spatulom premažite taj dio trećinom čokoladnog fila. Stavite drugi dio torte i obložite je ostatkom fila. Ukrasite po želji.