Kako na vrijeme uočiti nepravila razvoj refleksa kod bebe?

Refleksi kod novorođenčeta su važni za procjenu psihomotornog razvoja

Refleksi novorođenčeta u prvim mjesecima života čine kockice budućeg razvoja. Pokret koji započinje kao refleks ubrzo se pretvara u kognitivnu i fizičku aktivnost. Vaš doktor će testirati vaše novorođenče na ove reflekse ubrzo nakon rođenja i na prvim pregledima. Ove reflekse možete testirati i sami.

  1. Refleks sisanja

Ako prstom, dudom ili bradavicom dodirnete nepce djetetovih usta, ono će instinktivno početi sisati. U dobi od otprilike 2 do 3 mjeseca starosti, sisanje vaše bebe bit će rezultat svjesnog napora i više neće biti refleks.

  1. Refleks traženja usnama

Ako pomilujete novorođenče po obrazu, otvorit će usta i okrenuti glavu prema onoj strani koja je bila pomilovana da bi potražila bradavicu ili druge izvore hrane. Nakon otprilike 4 mjeseca, ovaj refleks nestaje, ali može trajati i duže (pogotovo kada vaša beba spava).

  1. Refleks hvatanja dlanom i stopalom

Ako stavite prst ili druge tanke predmete na bebin dlan, njihovi će prsti čvrsto uhvatiti predmet – to je poznato kao palmarni refleks. Ovaj refleks prisutan je i u stopalima zbog čega se prsti uvijaju, poznat kao plantarni refleks. Može se testirati laganim dodirivanjem djetetovih stopala ili prstiju. Palmarni refleks traje dok vaše dijete ne navrši oko pola godine. Plantarni refleks može trajati do 9-12 mjeseci.

  1. Refleks koraka

Ako pažljivo poduprete bebu ispod ruku, nagnete je malo prema naprijed i spustite stopala na tvrdu, ravnu površinu, kretat će se. Ovaj refleks traje oko 2 mjeseca.

  1. Refleks zaprepaštenja

Ako vaša beba osjeti pad ili čuje glasan zvuk poput lajanja psa ili zatvaranja vrata, ispružit će ruke i noge, otvoriti prste i saviti leđa. Tada će stisnuti šake i privući ruke na prsa. Vaša beba također može plakati. Ovaj refleks (koji se naziva i Moro refleks) traje do 3-6 mjeseci starosti.

  1. Asimetrični tonički refleks

Refleks se javlja dok dijete leži na leđima okretanjem glave u jednu stranu, recimo udesno. Tada će se desni udovi ispružiti ravno, a lijevi udovi će se saviti, i obrnuto kada je glava okrenuta na lijevu stranu. Ovaj refleks može biti prisutan do oko 6 mjeseci starosti ili otprilike do trenutka kada se vaša beba počne redovno prevrtati s leđa na stomak.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave