Kako na suptilan način učiti dijete matematici? 

Matematika ne mora biti teška. Manja djeca i djeca predškolske uzrasti mogu naučiti matematiku kroz jednostavne aktivnosti.

Manja djeca često se smatraju spužvama zato što upijaju sve oko sebe. Žele učiti o svijetu, kako funkcioniše i oslanjaju se na svoje roditelje da ih poduče. Roditelji bi trebali iskoristiti ovo kao priliku za učenje, a uvijek je najbolje početi od osnovnog – kako čitati, pisati i raditi matematiku. Roditelj nije učitelj, zato mnogi nisu sigurni odakle krenuti. Evo nekoliko ideja.

Promjena govora

Ponekad, podučavanje može biti jednostavno ako znamo pričati. Kad pričamo s djecom, možemo uvijek ukazivati na razlike, na primjer – neke su stvari veće od drugih ili kraće.

Brojenje 

Brojenje je osnovna funkcija, ali je veoma važna. Sve brojite s djetetom. Ako ste u prodavnici i vidite red konzervi, prebrojte ih s djetetom. Recite im da broje prstima do većeg broja i nazad. To je ujedno i način da ih zabavljate dok kupujete namirnice. 

Oblici

Oblici su također veoma važni, i imaju svoje mjesto u matematici iako se ne čini tako. Oblici mogu biti konfuzni zato koristite kartice sa slikama, ali i samo okruženje. Ukažite na različite oblike u vašem domu i pričajte o njima. 

Sortiranje

Najbolji način da naučite dijete je kroz igru. Tako najbolje uče, a i ne shvataju da savladavaju važne vještine. Sortiranje ima svoje mjesto u matematici i odličan je temelj, a postoje brojne igre sortiranja. Koristite vreću starih dugmadi, sortirajte ih po boji, obliku ili veličini. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave