Kako možete spriječiti alergijske reakcije kod beba?

Astma, kao i alergije, mogu se kontrolisati ako se adekvatno pripremite. Čitajte dalje da bi saznali načine tretiranja alergijskih reakcija prije nego izmaknu kontroli.

U posljednjih 30 godina povećao se broj svih vrsta alergija širom svijeta. Na ovo je uticalo dosta faktora; od zagađenja zraka i klimatskih promjena do pretjeranog korištenja antibiotika. Istraživači još uvijek nisu u potpunosti shvatili zašto neke substance izazivaju alergije, dok druge ne ili zašto su neki ljudi alergični, dok drugi ne pokazuju nikakve simptome alergije. Čitajte dalje da biste se informisali o astmi i alergijama, da li se navedeni simptomi poklapaju sa vašima, te kako tretirati ovakva stanja.

  1. Budite svjesni koncentracije polena u zraku

Provjerite koncentracije polena u zraku – količinu polena u zraku tokom dana – putem televizije ili radija. Kada ste informisani o količini koncentracije polena u zraku, možete planirati djetetov boravak vani u odnosu na to. Koncentracija polena obično je najveća u sami sumrak. Naravno, u periodima kada je koncentracija polena najviša, trebate izbjegavati izvoditi vaše dijete vani.

  1. Presvlačenje

Nakon što dijete uđe iz dvorišta, nakon igre, odmah mu presvucite odjeću.

  1. Kosite travnjak

Redovno košenje travnjaka ispred ili iza kuće smanjuje koncentraciju polena u travi, a samim time i njegovo štetno djelovanje na vaše dijete.

  1. Zatvarajte prozore

Zatvarajte prozore da bi spriječili dodatni ulazak polena u svoju kuću.

  1. Hladnije prostorije

Umjesto ventilatora, koristite klima uređaj kada je koncentracija polena visoka.

  1. Unesite veš

Izbjegavajte sušiti veš na otvorenom tokom sezone visoke koncentracije polena.

Testiranje beba na alergije

Doktori su dugo vremena smatrali da djeca mlađa od 2 godine ne mogu imati alergije na okoliš jer nisu mogli biti dovoljno dugo izloženi faktorima koji trigiraju iste. Danas, ovo više ne vrijedi kao istinita mudrost. Postoje bebe mlade tek 6 mjeseci koje su alergične na vlagu, prašinu, grinje, polen i životinjsku dlaku. Jako je važno da saznate da li se iza osipa, šmrcanja i kihanja vaše bebe krije alergija. Posmatrajte simptome bebe, jer će ovaj detektivski posao pomoći doktoru da donese dijagnozu. Ispitajte porodično drvo. Ako jedan od roditelja djeteta ima alergije ili astmu, šanse da će ih imati i dijete su 50%. Ukoliko oba roditelja imaju alergije, postoji čak 75-80% šanse da će i dijete razviti alergije. Ako vaše dijete ima simptome koji liče na prehladu – suzne oči, curenje iz nosa, trljanje nosa dlanom i često kihanje – više od dvije sedmice, vjerovatno je u pitanju alergija. Još neki simptomi: Bebe sa alergijama ponekad imaju tamne krugove ispod okica i te bebe su podložnije infekcijama ušiju. Alergije na okolinu ili hranu mogu se otkriti u ranoj dobi djeteta (do 6 mjeseci). Jedini način da biste bili sigurni jeste ukoliko dijete podvrgnete alergo testu koji se obavlja uz pomoć bebine kože. Kada se radi ovaj test, na bebinu kožu se nanose male količine alergena – od jaja i kikirikija do grilja i trave. Alergeni se nanose na podlakticu ili leđa i prati se reakcija kože na alergene. Rezultati su gotovi za oko 20 minuta. Još jedan od  načina testiranja jeste preko bebine krvi – izvuče se mala količina krvi na koju se može testirati preko 100 alergena. Rezultati se čekaju od tri do sedam dana.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave