Kako liječiti nazalnu i grudnu kongestiju odnosno zagušenje kod beba

Blaga kongestija je česta i nije ozbiljan problem za bebe. Bebama nekad treba više pomoći da se riješe zagušenja jer su njihova pluća još nezrela, a njihovi dišni putevi su jako mali.

Kongestija kod beba

Kongestija se stvara kada u nosu i dišnim putevima ima viška tekućine (sluza). Ovako se tijelo bori protiv stranih tiječa, bili oni virusi ili zagađivači vazduha. Zbog kongestije se vašoj bebi može začepiti nos, može glasno disati ili imati problem s hranjenjem.

Blaga kongestija je česta i nije ozbiljan problemza bebe. Bebama nekad treba više pomoći da se riješe knogestije jer su njihova pluća još nezrela, a njihovi dišni putevi su jako mali. Vaša njega fokusirat će se na izbacivanje bilo kakve sluzi iz bebinog začepljenog nosa, zbog čega će se osjećati udobnije.

Ako je vašoj bebi začepljen nos ili ima kongestiju, vjerovatno će disati brže nego inače. Ali bebe svakako dišu brže.  U prosjeku, bebe udahnu oko 40 puta u minuti, dok odrasli udahno 12 do 20 puta u minuti.

Međutim, ako vaša beba udiše više od 60 puta u minuti, ili izgleda kao da se bore da dođu do zraka, odmah ih odvedite u ambulantu.

Grudna kongestija kod beba

Simptomi uključuju:

 • Kašljanje
 • Šištanje
 • Groktanje

Potencijalni uzroci grudne kongestije mogu biti:

 • Astma
 • Prijevremeno rođenje
 • Pneumonija
 • Prolazna tahipneja (prvi dan ili dva nakon rođenja)
 • Bronhiolitis
 • Respiratorni sincicijski virus (RSV)
 • Groznica
 • Cistična fibroza
 • Nazalna kongestija kod beba
 • Mogući simptomi:
 • Gusta nazalna sluz
 • Obezbojena nazalna sluz
 • Hrkanje ili glasno disanje u toku spavanja
 • Šmrkanje
 • Kašljanje
 • Problemi s hranjenjem, s obzirom da im je zbog sluza teško disati dok ih dojite

Potencijalni uzroci:

 • Alergije
 • Virusi, uključujući prehladu
 • Suh zrak
 • Loša kvaliteta zraka
 • Devijantni septum, neusklađena hrskavica koja razdvaja nosnice

Njega kongestije kod beba

Hranjenje

Možete vidjeti da li beba jede dovoljno po tome koliko mokre u pelene. Veoma je bitno da novorođenčad dobije dovoljno hidratacije i kalorija. Mlađe bebe trebale bi mokriti u pelenu bar svakih 6 sati. Ako su bolesne ili ne jedu dobro, mogu biti dehidrirane i trebate odmah otići u doktora.

Njega

Nažalost, ne postoji lijek za česte viruse. Ako vaša beba ima blagi virus, morat ćete proći kroz to s njegom. Neka vašoj bebi bude udobno kod kuće i držite se rutina, što uključuje često hranjenje i spavanje.

Kupanje

Beba koja može sjediti može i uživati u toplom kupanju. Igra će im odvratiti pažnju od neugodnosti a topla voda će im pomoći da se kongestija opusti.

Ovlaživač zraka i para

Stavite ovlaživač zraka u bebinu sobu dok spavaju, da pomogne kod rastvaranja sluzi. Hladni ovlaživač je najbolji jer nema vruće dijelove na uređaju. Ako nemate ovlaživač, uključite vruću vodu i sjedite u oparenom kupatilu nekoliko minuta, par puta na dan. Ovlaživač možete naručiti s interneta.

 Nazalna fiziološka otopina

Pitajte doktora koju otopinu preporučuju. Jedna ili dvije kapi može opustiti sluz. Stavite ih uz pomoć nazalne šprice ako je sluz veoma gusta. Može biti dobro da probate odmah prije hranjenja.

Mlijeko iz dojke u nosu

Neki ljudi vjeruju da je mlijeko iz dojke jednako dobro kao i otopina, da bi se sluz omekšala. Pažljivo stavite malo mlijeka u bebin nos dok dojite. Kad ih uspravite nakon hranjenja, sluz će vjerovatno iscuriti. Nemojte koristiti ovu tehniku ako ona remeti hranjenje.

Masaža

Lagano trljajte most nosa, jagodica, tjemena i kraja glave. Vaš dodir može biti opuštajući ako vaša beba ima kongestiju i ako je neraspoložena.

Kvalitet zraka kod kuće

Izbjegavajte pušenje blizu bebe; koristite svijeće bez mirisa; usisavajte često ako imate ljubimca; i pratite instrukcije mijenjanja kućnog zračnog filtera koliko je često potrebno.

Ne koristite lijekove niti ispiranje parom

Većina lijekova nije sigurna niti efikasna za bebe. A dokazano je da su ispirači (često sadrže mentol, eukaliptus i kamfor) opasni za djecu mlađu od 2 godine. Sjetite se da začepljenje nije opasno jer je to način na koji se tijelo bori s virusima, i nije problem ukoliko to ne utječe loše na disanje i hranjenje.

Medicinski tretmani

Ako je kongestija ekstremna, vjerovatno im treba više kisika, antibiotika ili drugih medicinskih tretmana. Doktori nekad koriste radiograf na plućima da dijagnosticiraju problem.

Kongestija kod beba po noći

Bebe s kongestijom bi se mogle buditi češće po noći, imati povećano kašljanje, i postati veoma osjetljive.

Vodoravni položaj i umor čini da bebe teže teže podnose kongestiju.

Po noći ih njegujte isto kao i po danu. Bitno je da ostanete smireni da bi se i vaša beba smirila.

Nemojte je stavljati na jastuk ali naginjati madrac. To povećava rizik sindroma iznenadne smrti i gušenja. Ako želite da beba spava uspravno, morate je držati i mijenjati se s partnerom.

Faktori rizika

Kongestija je češća kod novorođenčadi koja žive na prostorima suhe klime ili na višoj nadmorskoj visini, i kod onih beba koje su:

U blizini dima od cigare, prašine ili parfema

Prijevremeno rođene

Rođene na carski rez

Čija je majka dijabetičarka

Čija majka ima seksualno prenosive infekcije

Kojima je dijagnosticiran Down sindrom

Kada otići kod doktora

Uz puno nade, kongestija je kratkoročna i učinit će imunološki sistem jačim nego što je bio. Međutim, otiđite kod doktora ako primijetite da se ništa ne poboljšava.

Otiđite u urgentni centar ako vaša beba ne mokri dovoljno pelena (znak hidratacije i nedovoljne ishrane) ili ako počnu povraćati i imati visoku temperaturu, pogotovo ako su mlađe od 3 mjeseca.

Pozovite hitnu i idite u najbližu ambulantu ako vaša beba ima znakove teškog problema s disanjem poput:

Paničnog pogleda

Groktanja ili stenjanja na kraju svakog izdisaja

Upaljenih nosnica

Uvlačenja rebara svakim uzdisajem

Teškog disanjem ili prebrzog disanja da bi mogla jesti

Plave boje kože pogotovo oko usana i noktiju.

Zaključak

Kongestija je normalna kod beba. Brojni okolišni i genetički faktori mogu uzrokovati kognestiju. Najčešće je možete liječiti kod kuće. Odmah otiđite kod doktora ako vaša beba postane dehidratizirana ili ima ikakvih problema s disanjem.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave