Kako jakim imunitetom pobijediti prehlade?

Sezona je prehlada i grupa. Hladno vam je, nos počinje da curi i počinjete kašljati. Pitate se da li je ovo već treća prehlada.

Bez obzira koliko se branimo od virusa, to postaje mnogo teže kad stigne zima jer provodimo dosta vremena u blizini drugih ljudi. Pored toga, virusi su stabilniji na hladnom i suhom vremenu, što znači da preživljavaju duže.

Klasična prehlada uzrokvoana je više od 200 različitih virusa, od čega je najčešći rinovirus (virus nosa). Takve infekcije su blaže, ali javlja se bolno grlo i prehlada koja traje nekoliko dana. Gripa je agresivnija i često je popraćena visokom temperaturom, iznemoglošću i bolovima u tijelu, pored klasičnih simptoma prehlade. 

Kako se imuni sistem bori protiv virusa?

Koža i pljuvačka ključna su zaštita od infekcija i dio su imunološkog sistema, kao i ćelije u svakom tkivu tijela, krvi i mozgu. Neke od ovih ćelija migriraju da bi se borile protiv infekcija na određenim mjestima, poput ogrebotine ili posjegotine. Druge se ćelije nalaze u jednom tkivu i regulišu prirodni zdravstveni stav tijela nadgledajući i zacjeljujući proces zacjeljivanja. 

Ćelije koje čine imunološki sistem također trebaju energiju, a kad im nestane goriva onda slabije rade. Tada naš prirodni odbrambeni sistem oslabljuje i najmanje bakterije ili klice mogu uzrokovati infekcije i gripe. Našem imunološkom sistemu treba dosta energije da bi branio naša tijela. Ako se osjećate umorno i bolno, ako osjetite prgrijavanje i oticanje žlijezda, sve su to znakovi da se naš imuni sistem bori s nečim. 

Naš imunološki sistem evoluirao je da prirodno detektuje i eliminiše virusne infekcije. Aktivno možemo ojačati imunitet i prirodnu odbranu tako što ćemo se paziti, a to znači:

  • Dovoljno sna
  • Vježbanje
  • Zdrava ishana i uzimanje dosta tečnosti
  • Izbjegavanje štetnih konzumacija

Za jačanje imuniteta vašim mališanima možete dati PEDIAKID gumene medvjediće za jačanje imuniteta djece sa prirodnim okusom maline.

Sva djeca vole gumene bombone, a ove sadrže Ehinacea ekstrakt, matičnu mliječ, ekstrakt propolisa, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, bakar, prirodni koncentrovani sok zove koji će združeno ojačati njihov imunitet

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave