Kako izliječiti zatvor kod beba prirodnim putem

Bebe često mogu duže vremena biti bez stolice. Većinom je normalno da beba danima ili čak više od sedmice prolazi bez velike nužde. Međutim, beba ponekad može imati zatvor i treba joj malo pomoći.

Ako je dijete opstipirano, pedijatar može preporučiti upotrebu kućnih lijekova kao prvi način liječenja dječijeg zatvora.

7 kućnih lijekova

Kućni lijekovi za pomoć kod zatvora kod beba uključuju:

1. Vježbe

Pomicanje djetetovih nožica može pomoći u ublažavanju zatvora. Kao i kod odraslih, vježbanje i kretanje imaju tendenciju da stimulišu bebina crijeva. Međutim, kako bebe možda još ne hodaju ili čak puze, možda je najbolje da im pomognete kako biste ublažili zatvor. Nježno pomičite bebine noge dok leže na leđima kako biste oponašali kretanje u vožnji bicikla. To može pomoći crijevima da funkcionišu i ublažiti zatvor.

2. Topla kupka

Topla kupka može opustiti bebine trbušne mišiće i pomoći joj da se prestanu naprezati. Također može ublažiti dio nelagode koja se odnosi na zatvor.

3. Promjene u ishrani

Određene promjene u prehrani mogu pomoći, ali one će varirati ovisno o dobi i prehrani djeteta. Dok doji bebu, žena bi mogla iz svoje prehrane izbaciti određenu hranu, poput mliječnih proizvoda. Možda će trebati nekoliko pokušaja i pogreške da bi se identifikovale promjene u ishrani koje pomažu bebi, a sasvim je moguće da promjene u ishrani neće imati utjecaja na bebin zatvor.

Za bebe hranjene adaptiranim mlijekom najbolje je isprobati drugu vrstu adaptiranog mlijeka. Najbolje je ne prelaziti na formulu bez mliječnih proizvoda bez prethodnog savjetovanja s pedijatrom. Ako jedna promjena ne napravi razliku, nastavak isprobavanja različitih formula vjerovatno neće pomoći. Ako beba jede čvrstu hranu, roditelji trebaju nastojati uvesti hranu koja je dobar izvor vlakana. Mnogo voća i povrća može pomoći u stimulaciji crijeva zbog većeg sadržaja vlakana. Dobar izbor hrane za bebe sa zatvorom uključuje:

  • jabuke bez kore
  • brokule
  • cjelovite žitarice, poput zobene kaše ili tjestenine
  • breskve
  • kruške
  • šljive

4. Hidratacija

Maloj dojenčadi obično nije potrebna dodatna tekućina jer hidrataciju dobija iz majčinog mlijeka ili iz adaptiranog mlijeka. Međutim, bebe koje imaju zatvor mogu imati koristi od male količine dodatne tečnosti. Pedijatri ponekad preporučuju dodavanje male količine vode ili voćnog soka u bebinu ishranu kada su djeca starija od 2–4 mjeseca i imaju zatvor.

5. Masaža

Postoji nekoliko načina masiranja bebinog želuca kako bi se ublažio zatvor, poput:

  • Vrhom prsta vršite kružne pokrete na stomaku u smjeru kazaljke na satu.
  • Kružite prstima oko pupka u smjeru kazaljke na satu.
  • Držite bebina koljena i stopala zajedno i lagano gurajte stopala prema stomaku.
  • Rukom gladite područje od rebara do pupka.

6. Voćni sok

Mala količina čistog soka od jabuke može pomoći omekšati stolicu. Nakon što beba napuni 2–4 mjeseca starosti, može dobiti malu količinu voćnog soka, poput 100-postotnog soka od šljiva ili soka od jabuke. Ovaj sok može pomoći u liječenju zatvora. Stručnjaci preporučuju da počnete s oko 50-120 mililitara voćnog soka. Šećer u soku je teško probavljiv. Kao rezultat, više tečnosti ulazi u crijeva, što pomaže omekšavanju i razbijanju stolice. Međutim, roditelji ili ne bi trebali davati bebi davati voćni sok prvi put bez savjetovanja sa svojim pedijatrom.

7. Mjerenje rektalne temperature

Kada dijete pati od zatvora, mjerenje rektalne temperature djeteta čistim, podmazanim termometrom može mu pomoći da pri lakšem obavljanju nužde. Važno je ne koristiti ovu metodu vrlo često, jer može pogoršati zatvor. Beba može početi ne željeti obavljati nuždu bez pomoći ili nuždu može početi povezivati ​​s nelagodom, što dovodi do toga da se tokom procesa više muče ili plaču. Ukoliko mislite da često koristite ovu metodu kako biste pomogali bebi da vrši nuždu, trebali biste razgovarati s djetetovim doktorom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave