Kako izgleda porod blizanaca?

Blizanci se najčešće rađaju ranije, često prije 38. sedmice. Manje od polovine trudnoća s blizancima traje duže od 37 sedmica.

S obzirom na to da se rađaju ranije, postoje šanse da će jedna ili obje bebe provesti neko vrijeme na specijalnoj njezi. Prije nego što se rode, popričajte s doktorom ili babicom o porodu. Recite im i gdje biste se htjeli poroditi, a to će najvjerovatnije biti u bolnici jer postoji veća šansa komplikacija. 

Pri rađanju blizanaca više će medicinskog osoblja biti uključeno. Iako je proces poroda isti kao i kad nosite jednu bebu, porod blizanaca se pomno posmatra. U tom slučaju se nakon pucanja vodenjaka prva beba povezuje za katodni monitor. Ako je potrebno kasnije će vam priključiti infuziju. 

Porod prirodnim putem / vaginalno 

Oko jedna trećina blizanaca se rađa prirodnim putem a proces je sličan porodu jedne bebe. Ako želite porod vaginalnim pute, često se preporučuje epiduralna zbog bolova. Ako je prva beba već u položaju glavom prema izlazu onda se preporučuje vaginalni porod. Međutim, može biti drugih razloga zašto bi vam doktor preporučio carski rez. Ako ste prije rađali na carski, obično se ne preporučuje da rodite blizance prirodnim putem. Ako rađate prirodnim putem moguće da će se koristiti pomoćna oprema poput usisne čaše i sl. Kad se rodi prva beba, doktor ili babica provjeravaju položaj druge bebe osjećajući vaš abdomen i vaginalno. Ako je beba u pravilnom položaju onda se porod normalno i uskoro nastavlja jer je cerviks već u potpunosti otvoren. Ako nakon prve bebe prestanu trudovi, daju se hormoni u infuziju da bi se ponovo pokrenuli.

Carski rez

Vi možete odabrati da rodite na carski rez, ili će vam ga doktor preporučiti kasnije u trudnoći zbog mogućih komplikacija. Duplo su veće šanse da ćete roditi na carski rez ako nosite blizance, u poređenju s jednom bebom. Položaj bebe može odrediti treba li se roditi carskim rezom ili prirodno. Ako je prva beba u pogrešnom položaju (prvo stopala, koljena ili stražnjica) ili ako jedan od blizanaca leži na strani, trebat će vam carski rez. 

Drugi faktori također mogu utjecati na to hoćete li rađati na carski rez, naprimjer ako imate spuštenu posteljicu (placenta previa) ili ako blizanci dijele posteljicu. Ako ste prije imali težak porod s jednom bebom, moguće je da ćete rađati na carski rez, pa čak i ako ste planirali rađati vaginalno.

To može biti zbog:

  • Jedna ili obje bebe postanu uznemirene 
  • Ako propadne pupčana vrpca (prije bebe)
  • Podiže vam se krvni pritisak
  • Porod napreduje sporo 
  • Ne pomaže ni pomoć pri porodu

U veoma rijetkim slučajevima, moguće je da se prva beba rodi prirodnim putem a druga na carski rez ukoliko dođe do komplikacija. Nakon poroda, babica će provjeriti posteljicu da odredi koju ste blizance rodili. Blizanci mogu biti jednojajčani ili dvojajčani.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave