Kako izbjeći plač tokom kupanja?

Jedna od najtežih stvari koje možete doživjeti prilikom brige o svojoj bebi je period kada ona stalno plače tokom kupanja. To je pomalo stresno i ne možete se koncentrisati na ono što radite.

Osjećate se zabrinuto jer mislite da nešto radite pogrešno i da ste možda povrijedili bebe i zbog toga ona neprestano plače. Previše da bi ste ih u miru mogli okupati. Dakle, kako bi kupanje bilo što ugodnije i manje stresan događaj za Vas i Vašu bebu nudimo Vam par savjeta koji će Vam zasigurno pomoći.

Pobrinite se da odaberete odgovarajuću veličinu kadice u kojoj kupate Vašu bebu. Iako nećete djetetovo cijelo tijelo položiti u kadicu, veoma je važno da je ona odgovarajuće veličine. Na ovaj način i Vama će biti lakše i sigurnije držati bebu i moći ćete se fokusirati na pranje bebe na najugodnije način kako za Vas tako i za bebu.

Prije nego bebu stavite u kadicu obavezno provjerite temperaturu vode u kadici. Pobrinite se da bebu kupate mlakom vodom. Imajte na umu da je njihova koža još uvijek vrlo osjetljiva i oni nisu u stanju izdržati iste temperature kao odrasle osobe. Isto se odnosi i za hladnu vodu prilikom kupanja.

Polako perite tijelo bebe sa blagim šamponom za pranje i vodom – ako beba plače, zbog ogromne količine tekućine koja se prelijeva po njenom tijelu, onda pokušajte da mlazovi vode ne budu preveliki, pa čak možete i pjevati neku umirujuću pjesmicu kako bi se beba smirila.

Lagano masirajte bebu prilikom kupanja. Dodirna terapija se također može primjenjivati tokom kupanja. Dodir je svakoj bebi neophodan, daje im osjećaj sigurnosti i umiruje napetost. Lagana masaža pomaže da se bebe umire i opuste tokom ove aktivnosti.

Pustite neku laganu muziku uz koju možete pjevati dok kupate svoju bebu. Prirodni zvukovi također su jako efektivni prilikom smirivanja bebe tokom kupanja. Što je ranije moguće pokušajte da Vaša beba sluša neke dječje pjesmice. Spoznaja da samo Vi kupate vašu bebu također pomaže bebama da znaju da nema razloga za plač tokom kupanja.

Stvar koju morate da upamtite je da bebe plaču i onda kada ih ništa ne boli. To je njihov način komunikacije sa Vama. Ponekad bebe plaču jer im je malo neugodno zbog određene situacije i ukoliko Vi ne nađete način da ih naviknete na ovu aktivnost one će uvijek plakati. Smanjivanje osjetljivosti bebe je najbolji način koji će Vam pomoći da se riješite plača tokom kupanja.

Šta mi je sve potrebno za kupanje bebe?

Za kupanje vaše bebe potrebno vam je:

– plastična kadica napunjena toplom vodom
– termometar kojim ćete provjeriti temperaturu vode
– PH neutralan sapun ili šampon za kupanje
– bokal sa mlakom vodom za ispiranje
– pelena koju ćete položiti u kadu
– mekana spužva, peškirić ili neka pamučna krpa za kupanje bebe
– peškir kojim ćete obrisati bebu

Odmah nakon kupanja bebu bebu je potrebno odmah obući pa vam je potrebno:

– krema za mazanje guze
– čista pelena, body, benkica ili pamučno odijelce
– blago mlijeko ili ulje za tijelo

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave