Kako izabrati ime za svoju djevojčicu?

Kako izabrati ime za svoju djevojčicu?

Ime je sastavni dio slike koju čovjek ima o sebi, a imena za djevojčice možda nose i veću važnost zbog toga što se prezime u mnogim slučajevima tokom života promijeni.

Zašto su imena bitna?

Kao što ponekad stičemo prve dojmove o osobi na temelju govora ili načina odijevanja, isto tako, često nesvjesno, stav stvaramo na temelju imena. Naučnici kojima je utjecaj imena na život ženskih osoba posebno zanimljiv tvrde kako ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline.

Jedno istraživanje pokazalo je da djevojčice sa ženstvenim imenima, poput Izabela, imaju veliku šansu uklopiti se u društvene stereotipe i prosječnost, ali manju za razvoj znanstvene karijere jer se od njih to ne očekuje. Zaključili su i da djeca s neobičnim imenima imaju 3 do 5% lošiji školski uspjeh u odnosu na djecu s tradicionalnim imenima. Naravno, rezultati pojedinih istraživanja ne potvrđuju pravilo već samo još jednom dokazuju da nam ime uistinu može na neki način odrediti život.

Jedinstveno, moderno ili?

“Kako će se zvati” jedno je od najčešćih pitanja budućim roditeljima, ali nerijetko i razlog slatkih prepirki među njima. Neki parovi odluku o imenima djece donesu i prije nego što su se upoznali, a razlozi su različiti — od želje da se kćer zove po baki, nekoj drugoj dragoj osobi ili omiljenoj glumici iz sapunice.

Dio roditelja želi tradicionalno ime, a neki streme neobičnom imenu, imenu koje je jedinstveno. No u tom slučaju morate biti svjesni pažnje koju će dijete privlačiti svojim imenom, kako od strane vršnjaka tako i od odraslih. U današnje vrijeme nije rijetkost odabrati ime koje je globalno prihvaćeno s obzirom da sve manje živimo i radimo u zemlji u kojoj smo se rodili, a savjet je i da ime bude zvučno, pamtljivo te lako razumljivo.

Pri odabiru imena razmislite i o sljedećem:

  • ime bi trebalo odgovarati prezimenu stoga vodite računa da zajedno zvuče melodično
  • preporuka je da uz dugačko prezime ide kratko ime i obrnuto
  • pripazite i da posljednje slovo imena ne bude isto kao i prvo slovo prezimena
  • izbjegavajte odabire koji se rimuju ili previse sliče prezimenu
  • razmislite i o potencijalnim nadimcima te skraćenim verzijama imena
  • ne pristajte na kompromise prijatelja i obitelji jer se radi o vašem djetetu, a samim time i o vašoj odluci
  • obavezno proučite značenja imena koja se nalaze na vašem popisu potencijalnih jer postoji mogućnost da vam određeno ime zvuči najljepše, ali vam neće odgovarati značenje toga imena

Dodatna inspiracija

Naš prijedlog najljepših i modernih ženskih imena samo su neke od opcija, a možete razmisliti i o sljedećoj taktici smišljanja imena — odlučiti se za ime kojem je značenje karakteristično za horoskopski znak vaše male princeze.

Lupilu.hr/roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave