Kako djeca uče?

Kako djeca uče?

Rješenje može biti pronaći načine kako da dijete uključite u ono što radite, pa čak i u kućanske poslove. Djeca uče iz svega što rade i svega što se događa oko njih.

 

Svi znamo da je igranje zabavno. To je ujedno i najefikasniji način da djeca nauče. Igrajući se, djeca mogu vježbati sve sposobnosti koje su im potrebne kad odrastu. Da bi rasli i razvijali se, djeci treba vremena i pažnje od nekoga ko se rado igra sa njima. Postepeno, naučit će se zabavljati se neko vrijeme.

Teško je pronaći vrijeme za igru ​​sa svojim djetetom, posebno kada postoje mnoge druge stvari koje morate učiniti. Rješenje može biti pronaći načine kako da dijete uključite u ono što radite, pa čak i u kućanske poslove. Djeca uče iz svega što rade i svega što se događa oko njih.

Uključite ih

Kada perete, neka se dijete pridruži, na primjer pranjem poklopca. Kada kuhate, pokažite im šta radite i razgovarajte s njima dok radite.

Ako ih uključite u stvari koje radite, naučit ćete ih kako da pomognu i da budu neovisni. Oni će također naučiti kopiranjem onoga što radite.

Ponekad se stvari moraju dogoditi u određeno vrijeme, a iako je važno da vaše dijete ovo nauči, pokušajte da ne imate strogi raspored kad ste zajedno. Vaše se dijete vjerojatno neće uklopiti u to i oboje ćete se frustrirati. Ne postoji pravilo koje kaže da se pranje mora obaviti prije nego što odete na igralište, posebno ako sunce sija i vaše dijete puni energijom.

Ideje za pomoć djetetu da se igra i uči

Djetetu možete pružiti puno različitih prilika za igru, a ne mora biti teško ili skupo:

Čitanje

Knjige s djetetom možete početi gledati od rane dobi. To će im pomoći u njihovom budućem učenju. Vrijeme provedeno dijeleći knjige sa svojom bebom, omogućava vam i povezivanje s njima i dobro je za njihovo emocionalno stanje.

Igranje s vodom

Bebe, djeca i mala djeca vole igrati se s vodom na primjer u kadi, ili samo upotrebom sudopera ili plastične posude. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo s vodom. Beba ili malo dijete mogu se utopiti u samo 5 cm vode.

Igrajte se kuhanja

Koristite zdjelu i kašike za mjerenje malih količina „pravih“ sastojaka (brašno, leća, riža, šećer, prašak od vrhnja). Vi i vaše dijete možete da ih pomiješate s vodom u posudama ili šoljama za jaja.

Crtanje i slikanje

Koristite bojice ili boju u prahu. Boju u prahu možete učiniti gušćom dodavanjem tekućine za pranje, kao i vodu.

Učite dijete svakodnevnim osnovama

Kad se djeca igraju, oni uče ono što žele naučiti. To su često stvari koje i želite  da oni nauče.

Međutim, ponekad će vam možda trebati dodatna pomoć. Na primjer, kada uče da koriste tutu, kako da se peru i oblače ili šta da ne dodiruju i gdje nije sigurno trčati.

Sljedeći prijedlozi mogu olakšati život i vama i djetetu:

Pričekajte dok ne budete sigurni da je vaše dijete spremno. Ako ih prerano pokušate naučiti nečemu, na kraju ćete se frustrirati. Ako ih pokušate naučiti nečemu, a ne uspije, pričekajte nekoliko sedmica i pokušajte ponovo.

Ne pravite od toga veliki problem. Vaše dijete će možda vrlo brzo naučiti da jede kašičicom, ali i dalje želi da ga hranite kada je umorno. Možda će nekoliko puta upotrijebiti tutu pa će htjeti da se vrati pelenama. Ne brinite. To ne znači da niste uspjeli. Neće im trebati dugo da shvate da žele naučiti biti odrasli i samostalni.

Čuvajte ih. Djeca mlađa od 3 godine ne mogu razumjeti zašto ne bi trebali da se igraju s električnim proizvodima ili lomljivim predmetima. Lakše je držati stvari koje ne želite da diraju van dohvata.

Budite ohrabrujući. Vaše dijete želi da vam udovolji. Ako im date veliki osmijeh,zagrljaj ili pohvalu kada nešto učine kako treba, vjerovatnije je da će to ponoviti. To djeluje puno bolje nego da im kažete da rade nešto pogrešno.

Budite realni. Ne očekujte savršenstvo ili trenutne rezultate. Ako pretpostavite da će sve potrajati nešto duže nego što ste mislili, bit ćete ugodno iznenađeni ako ne bude tako.

Postavite primjer. Vaše dijete želi biti poput vas i raditi ono što vi radite. Neka vas vide kako perete ruke, perete zube i koristite toalet.

Budite realni. Djeca trebaju čvrste, direktne smjernice. Nakon što donesete odluku, pridržavajte je se. Na primjer, ako započnete sa treningom korištenja tute, ali odlučite da dijete nije spremno, u redu je odustati i pokušati ponovo nekoliko sedmica kasnije.

Budite dosljedni. Iz istog je razloga važno da svi koji paze na vaše dijete nauče ih istim stvarima na manje ili više isti način kao i vi. Ako vi i vaš partner ili vi i vaše dijete radite stvari drugačije, vaše dijete neće tako lako učiti.

Učinite ono što je ispravno za vaše diete, za vas i način na koji živite. Ne brinite o tome šta susjedno dijete može ili ne može. To nije takmičenje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave