Kako biti dobar otac?

Kako otac provodi vrijeme s djetetom, djetetu otkriva šta mu je važno.

Šta znači biti tata? Umijeće očinstva se razvija kako se mijenjaju društvo i tradicionalna porodica. Pomoću ovih savjeta tate mogu svojoj djeci pomoći da izgrade samopouzdanje i samopoštovanje, a zauzvrat će naučiti kako biti angažovan i pun ljubavi.

Današnje porodice su sve raznolikije, uključujući porodice s jednim roditeljem, roditelje istog spola, nevjenčane roditelje i višegeneracijske porodice. Tokom posljednje tri decenije, društvene promjene, uključujući porast broja žena koje rade, povećane stope razvoda, ponovne udaje i spajanje porodica uzrokuju promjene u majčinskim i očinskim ulogama.

Razgovarajte s današnjim očevima i oni će vam vjerovatno reći da se njihov odnos između oca i kćeri ili oca i sina uveliko razlikuju od njihovog odnosa s vlastitim ocem. Promjene u odgoju dale su muškarcima više mogućnosti da odgovore na obaveze kao očevi, muževi ili partneri. Današnji se tata rjeđe oslanja na vlastita iskustva iz djetinjstva kada je riječ o njihovom očinstvu. Uz neprestano mijenjanje uloga, ono što je dobro funkcionisalo za njegovog oca prije 30 godina, možda uopće neće funkcionisati u raznolikim izazovima s kojima se suočavaju moderni očevi.

Trenutna istraživanja otkrivaju da očevi koji su topli i pristupačni imaju djecu sa višim samopoštovanjem. Nježan odnos oca i djeteta unapređuje razvoj dječijih postignuća, popularnost i prilagođavanje različitim situacijama. Očevi koji vole, koji daju razumne, čvrste smjernice, bez nametanja samovolje, pomažu u razvijanju kompetencije kod djece.

Savjeti za tate

Provodite vrijeme sa djetetom. Kako otac provodi vrijeme s djetetom, djetetu otkriva šta mu je važno. Djeca brzo odrastaju i vrijeme za povezivanje je sada. Postoji puno zabavnih načina za provođenje porodičnog vremena s djecom.

Disciplina s ljubavlju. Sva djeca trebaju pozitivne smjernice i disciplinu, ne kao kaznu, već da bi se postavila razumna ograničenja. Tate bi trebali podsjećati djecu na posljedice svojih postupaka i pokazivati im poželjno ponašanje. Očevi koji disciplinuju na miran i pošten način pokazuju ljubav prema svojoj djeci.

Budite uzor svom djetetu. Svjesni toga ili ne, očevi su uzor svojoj djeci. Djevojčica koja provodi vrijeme s ocem punim ljubavi odrasta znajući da zaslužuje da se prema njoj ponašaju s poštovanjem i nauči šta treba tražiti kod partnera. Očevi uče dječake i djevojčice onome što je važno u životu pokazujući poštenje, skromnost i odgovornost.

Steknite pravo da budete saslušani. Očevi bi trebali započeti razgovore sa svojom djecom o važnim temama kada su vrlo mala kako bi se teške teme lakše rješavale kako stare. Odvojite vrijeme za slušanje ideja i problema svoje djece.

Budite učitelj svoje djece. Da biste bili dobar otac, podučite svoju djecu dobru i zlu i ohrabrite ih da daju sve od sebe. Pazite da vaša djeca donose dobre odluke. Prisutni očevi svakodnevnim primjerima pomažu djeci da nauče osnovne životne lekcije.

Jedite zajedno kao porodica. Važan dio zdravog porodičnog života je vezivanje porodičnim obrocima. Djeci daje priliku da razgovaraju o onome što rade i žele raditi. Također, ovo je dobro vrijeme da očevi slušaju i budu uključeni u dječije priče.

Čitajte svom djetetu. U modernom svijetu kojim dominiraju televizija i internet, važno je da se očevi trude čitati svojoj djeci kako bi odrasli u čitaoce. Počnite čitati kad su vrlo mladi, a kako stare, potičite ih da čitaju sami. Usađivanje ljubavi prema čitanju jedan je od najboljih načina da se osigura djeci čitav život pismenosti i ličnog i karijernog rasta.

Poštujte drugog roditelja svog djeteta. Roditelji koji se poštuju i pokazuju uzajamno poštovanje prema svojoj djeci, pružaju im sigurno okruženje. Kada djeca vide da se roditelji međusobno poštuju, vjerovatnije će osjetiti da su i oni prihvaćeni i poštovani u odnosu oca i djeteta.

Sudjelujte od početka. Pokažite rani interes razumijevanjem uloge očeva tokom trudnoće ili procesa usvajanja ili surogat majčinstva i igrajte se, držite i razgovarajte s djetetom. Kada su očevi uključeni u odgoj, oni šalju jasnu poruku: “Želim biti tvoj otac. Zanimaš me i imamo vezu koja mi je važna.”

Rijetki događaji toliko promijene čovjekov život kao očinstvo. Odgovornost i briga za drugu osobu je ogroman zadatak, ali ništa nije veća nagrada od toga da vidite kako vaše dijete postepeno odrasta, uz vašu pažnju i zaštitu vaše djece.

Nadamo se da ovi savjeti mogu pružiti neke smjernice očevima koji pokušavaju naučiti kako postati angažirani očevi puni ljubavi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave