Kako bilje utječe na proces laktacije?

Neki dijelovi komplementarne i alternativne medicine imaju veoma dobre informacije o sigurnosti i efikasnosti u toku dojenja, dok drugi imaju manje zbog nedovoljnog istraživanja.

Mnoge se žene oslanjaju na bilje da bi poboljšale proizvodnju mlijeka. Postoje mnoge biljke za koje se vjeruje da poboljšavaju dojenje i proizvodnju mlijeka. Ako želite poboljšati laktaciju možda vam mogu pomoći. 

Važno je napomenuti da se majke često brinu o tome da li beba dobiva dovoljno mlijeka iz dojke i ponekad je ta briga bespotrebna. Postoje istraživanja koja pokazuju da žene često misle da nemaju dovoljno mlijeka za bebu, iako beba dobiva koliko joj treba. Iz tog je razloga važno da pratite bebinu težinu i vlažnost pelene. 

Pored toga, preporučuje se savjetovanje s doktorom o laktaciji i pregled bebe da se ustanovi da li beba dobiva hranu koja joj je potreba i da li je proizvodnja mlijeka zapravo slaba. Ukoliko proizvodite manje mlijeka, postoje efikasni načini da se laktacija pojača. Najefikasniji način je češće dojenje, a mogu pomoći i neke biljke. 

Kada bilje može biti od pomoći?

Postoji više razloga zašto bi laktacija mogla biti slabija. Mlijeko se može manje proizvoditi:

  • Ako ste u menstruaciji
  • Ako ste u drugom stanju
  • Počnete suplementirati formulu 
  • Počnete uzimati hormonalne kontracepcijske pilule 

Bilje i drugi galaktagozi (supstance za proizvodnju mlijeka u dojkama) ponekad trebaju ‘ispomoć’. Da biste povećali proizvodnju mlijeka, potrebno je stimulisati dojke dok uzimate bilje. Pokušajte češće dojiti, duže dojiti i/ili izdajati mlijeko nakon ili između svakog dojenja. 

Zahvaljujući Humana čaju za dojilje, koji pored blagog I prirodnog ukusa pospješuje laktaciju, mame ne moraju brinuti o gubitku tečnosti dok doje. Čaj mogu koristiti i trudnice u toku trećeg trimestra.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave