Kako bi se trudnica trebala oblačiti zimi?

Trudnice prolaze kroz mnoge promjene, ali one na tijelu su najuočljivije. Zbog stomaka koji stalno raste, mnoga im odjeća više ne pristaje.

Prilagođavanje zimskoj odjeći je nešto što se ne može izbjeći. Ali odjeća nije jeftina, a zimi je potrebno više slojeva, pa kako znati onda šta je neophodno?

Kako bi se trudnica trebala oblačiti zimi? 

Tijelo u drugom stanju ne može tako dobro regulisati temperaturu, kao što to obično može. U hladnoj sobi bude im vruće ili obrnuto, bude im hladno u toploj sobi. 

Promjene u temperaturama rezultat su hormona trudnoće, i tu se ne može mnogo učiniti. Ali to možete ublažiti slojevima. To je najbolja metoda oblačenja za trudnice u toku hladnih sezona. Oblačenje u slojeve će vas grijati, ali omogućiti i da se skinete ako vam odjednom postane toplo. Ukratko, možete stalno oblačiti ili skidati slojeve tako da vam uvijek bude ugodno. 

Koja je zimska odjeća zaista potrebna?

Iako možda nećete trebati svaki komad koji navedemo, evo koja vam odjeća može biti potrebna u toku hladnih dana. Pored toga, neke vjerovatno već i imate u svom ormaru.

  1. Mekane rastezljive majice, majice dugih rukava za trudnice koje u potpunosti prekrivaju stomak
  2. Džemperi, pončo i/ili kardigani 
  3. Kaput i/ili jakna
  4. Pantale za trudnice s gumom koja će ići preko stomaka i tople helanke 
  5. Tople čarape

Tražite odjeću koja je idealna za slojeve. Trebat će vam bazni sloj (rastezljive majice, majice dugih rukava za trudnice koje prekrivaju stomak). U toku zime takve se majice obično oblače ispod džempera, ili kao jedini sloj kod kuće. Da biste uštedjeli novca, možete kupiti običnu majicu veće veličine, ili posuditi od partnera. Međutim, ako ste u posljednjem tromjesečju, preporučuje se da imate barem dvije majice kratkih i 3 dugih rukava za trudnice. 

Također će vam vjerovatno trebati i barem jedan džemper za trudnice, posebno ako za vrijeme trudnoće idete na posao. Prije svega, možete nositi odjeću koja nije namijenjena za trudnice. Pogledajte da li u svom ormaru već imate džempere, tunike ili pončo većeg broja. Preskočite kardigan i nosite ne-trudničku odjeću bez zakopčavanja. Odgovarat će vam barem do početka trećeg tromjesečja, dok pončo možete nositi tokom cijele trudnoće.

Kaputi i jakne su najveći problem, jer obično nisu dovoljno veliki da prekriju stomak. Možda je najbolje da tražite kapute koji se ne zakopčavaju rajsferšlusom već dugmatima i elastičnim gumicama. 

Što se tiče odjeće za donji dio, tople pantale za trudnice su dio koji trudnice moraju imati u svom ormaru u toku zime. Preporučuje se i nekoliko toplih helanki, ali je važno da vam nisu uske i da vas ne stiskaju, pogotovo stomak. Ovdje se ne preporučuje regularna odjeća, čak ni ako su najveći broj, jer nisu napravljene za trudnice. Trebat ćete imati posebno napravljene trudničke pantale s elastinom. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave